Creatief fotograferen

Tips om thuis te fotograferen

Tips om in je eigen tuin fotograferen...laat je leiden door je creativiteit!

In je eigen huis of tuin fotograferen

Heb jij je ooit al afgevraagd wat je thuis zoal kan fotograferen? Je eigen huis of thuis is meestal een schat van ontelbare voorwerpen die perfect dienst kunnen doen als fotografiemateriaal.

In je eigen huis en tuin voel jij jezelf veilig en rustig en daarmee is het ook wel de ideale plaats om lekker te gaan experimenteren met jouw fotocamera.

De ideale plaats voor experimenten of bijscholing

Mensen als we zijn, raken makkelijk verstrikt in onze aloude gewoontes. Soms is het dan een voordeel om vanuit je eigen vertrouwde plek net wat anders te doen.

Waarom niet wat meer experimenteren met filters, zwart-wit fotografie of neem eens een keertje een heel ander standpunt in dan je normaal doet.

In je eigen huis en tuin kan je jouw fotografie een niveau hoger tillen. Experimenteer volop met verschillende sluitertijden, maak gebruik van lage iso-waarden, een kleurrijke witbalans en verschillende diafragma’s die je die wazige achtergrond opleveren.

Hieronder vindt je alvast een aantal tips die je kunnen inspireren om thuis aan de slag te gaan met wat je het allerliefst doet…fotograferen.

Tip 1 : Vogels in je tuin fotograferen

natuurfotografie fotografietips vogelfotografie fotografie dierenfotografie wildlifefotografie

Je hoeft geen grote tuin te hebben om leuke vogels naar je tuin te lokken. Wat zaden en voederbollen trekken automatisch vele kleine vogels aan en wellicht ook andere zoals duiven.

Plaats de voederplank strategisch op zodat je de vogels makkelijk kan fotograferen zonder ze te storen. Heb je zicht op je tuin vanuit een venster kan je beter eerst je fotocamera opstellen en van daaruit bepalen waar je de voederplank opstelt.

Maak je eigen voederplank

Heb je nog geen voederplank, ga dan lekker aan de slag. Je hebt maar een paar planken nodig om jouw eigen creatie te maken. Hou hierbij rekening om wat natuurlijke materialen toe te voegen.

Dit extra groen prijkt wellicht extra mooi op je foto. Kijk ook even naar de achtergrond die je hebt. Een leuke houten wand is altijd zoveel beter dan een lelijke stenen muur. Je spaart jezelf meteen een hoop nabewerking van je foto’s mee uit.

Vergeet het waterschaaltje niet

Plaats naast de voederplank ook een waterschaaltje. Vogels gebruiken het niet alleen om te drinken, maar ook om zichzelf te wassen. Heerlijk toch als die schattige vogel zich uitschudt van het water.

Tip 2 : Bloemen en planten fotograferen

Gebruik een achtergrond in je tuin

natuurfotografie bloemenfotografie fotografie fotografietips
Een afgevallen bloem hoef je meteen weg te gooien. Deze legden we op een zwarte achtergrond en besprenkelden we met waterdruppels.

Maak je eigen achtergrond van planken, takken, bladeren of een ander materiaal. Je hebt vast en zeker nog wel wat in huis om je creativiteit te stimuleren…en ander maak je zelf van een eenvoudig stuk karton een makkelijk bruikbare achtergrond.

Reflecteren met een spiegel of water

Gek als ik ben op reflecties, wil ik je dit zeker niet besparen. Het allerleukste is om je voorwerp meerdere keren te zien en dat perfect op je foto proberen te krijgen. Je standpunt een klein beetje wijzigen kan wonderen doen.

Twee superleuke manieren om reflecties te maken is door middel van een spiegel of een plas creëren met wat water. Maak van je tuin geen modderpoel. Neem een hard voorwerp of een kleine ton waar je water inzet.

Tip 3 : Creëer je eigen thuisstudio

Nee, je hebt echt geen dure spullen nodig om als beginner aan de slag te gaan. Maak gebruik van het prachtige daglicht dat binnenkomt via de vensters. Vermijd het hevige zonlicht en je zal versteld staan van het resultaat.

Ga aan de slag met je eigen gemaakte achtergrond, plexiglas, spiegels, glitterfolie en alles wat je maar kan verzinnen om voor jezelf de ideale foto te creëren.

Thuis fotograferen kan ook onder goede omstandigheden. Met een kleine fotostudio kan je alvast beginnen voor een kleine prijs.

Je hebt ze in kleinere en grotere formaten, naar ieders budget

Kijk hier voor meer info van deze fotostudio!

Flitsers, studioverlichting en paraplu’s

De professionelere aanpak voor echte studiofotografie kan je naar eigen budget aanpakken. Maak eerst voor jezelf uit of je grote of kleine voorwerpen wil fotograferen.

Een kleine fotografiestudio bespaar amper 1 m2, superleuk als je niet over een aparte plaats beschikt om een grote studio te maken. Je kan het meestal handig weer opbergen.

Interessante artikels voor jou!

natuurfotografie fotografietips fotografie landschapsfotografie
natuurfotografie fotografietips fotografie landschapsfotografie verticale foto's
natuurfotografie fotografietips fotografie landschapsfotografie camerauitrusting statief statieven

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: