The making off…deze natuurfoto!

Seizoen om dit onderwerp te fotograferen
Paardenbloemen kan je al heel vroeg in de lente vinden in de grasvelden en soms ook wel tussen je gazon. Vanaf april kan je ze fotograferen tot in de herfst. Het zijn na wilgenkatjes de eerste bloemen die je gaat terugvinden in de natuur. Hun lievelingsplaats in is tussen het gras ergens in Afrika, Azië of Europa.
De paardenbloem komt ook wel eens voor onder de benaming ‘hondstong’, ‘hondenbloem’ en zelfs ‘pisbloem’. Bijna in elke streek van België en Nederland heeft deze bloem zijn eigen streekgebonden benaming.
Speciale krachten van de paardenbloem
Veel mende vinden deze bloem een echt onkruid. Ze komen enkel langs om je strakgroene gazon te verpesten. Tussen je prachtige verharding kunnen ze plots bovenkomen, terwijl jij jezelf afvraagt ‘ waar komt die nu weer vandaan’. De bloem groeit overal waar je het niet verwacht.
Voor kruidenliefhebbers zijn deze bloemen een heerlijk gratis extraatje van moeder natuur. De jonge blaadjes zijn eetbaar net als die kropsla. De nieuwe bloemblaadjes en ook de wortels kunnen verwerkt worden tegen talrijke kwaaltjes en ziekten bij mensen en dieren.
De paardenbloem : een fotografisch talent
De veelzijdigheid van deze bloem zorgt ervoor dat je heel veel verschillende foto’s kan maken. Laat je inspireren door de verschillende facetten van bloemenfotografie. Je kan deze bloem langs de zijkant fotograferen, langs boven, in groep,… Leef je uit met deze bloem die je zowel in de stad als op de boerenbuiten kan tegenkomen.
Hieronder nog 2 voorbeelden van paardenbloemen, de ende in een veldje, de andere is een uitgebloeide bloem.


Fotografie : Instellingen
- Diafragma : f/6.7
- Sluitertijd : 1/30 sec.
- Iso-waarden : 1/200
- Cropfactor : -1.3 stap
- Voorkeurstand diafragma
- Brandpuntsafstand : 230 mm
- Witbalans : bewolkt
- Uit de hand gefotografeerd, gehurkt met gekanteld scherm
- Dieptewerking : scherpstelpunt op de bloem, achtergrond vervaagd
- Compositie : Links : de bloem staat in het midden van de de foto gepositioneerd, op de bovenste lijn van de regel van derden. Rechts : een aanpassing van de compositie waar de bloem op een derde ligt van de zijkant en op een derde van de bovenkant. Het is steeds de creatieve keuze van de fotograaf hoe de foto wordt gepresenteerd.


