The Making Off

Pluizige paardenbloem fotograferen

The making Off...een foto van een pluizige paardenbloem. Hoe fotografeer ik het onderwerp en wat doe ik er thuis nog mee!

The making off…deze natuurfoto!

paardenbloem fotografie fotografietieps making off
natuurfoto fotograferen 
natuurfotografie

Seizoen om dit onderwerp te fotograferen

Paardenbloemen kan je al heel vroeg in de lente vinden in de grasvelden en soms ook wel tussen je gazon. Vanaf april kan je ze fotograferen tot in de herfst. Het zijn na wilgenkatjes de eerste bloemen die je gaat terugvinden in de natuur. Hun lievelingsplaats in is tussen het gras ergens in Afrika, Azië of Europa.

De paardenbloem komt ook wel eens voor onder de benaming ‘hondstong’, ‘hondenbloem’ en zelfs ‘pisbloem’. Bijna in elke streek van België en Nederland heeft deze bloem zijn eigen streekgebonden benaming.

Speciale krachten van de paardenbloem

Veel mende vinden deze bloem een echt onkruid. Ze komen enkel langs om je strakgroene gazon te verpesten. Tussen je prachtige verharding kunnen ze plots bovenkomen, terwijl jij jezelf afvraagt ‘ waar komt die nu weer vandaan’. De bloem groeit overal waar je het niet verwacht.

Voor kruidenliefhebbers zijn deze bloemen een heerlijk gratis extraatje van moeder natuur. De jonge blaadjes zijn eetbaar net als die kropsla. De nieuwe bloemblaadjes en ook de wortels kunnen verwerkt worden tegen talrijke kwaaltjes en ziekten bij mensen en dieren.

De paardenbloem : een fotografisch talent

De veelzijdigheid van deze bloem zorgt ervoor dat je heel veel verschillende foto’s kan maken. Laat je inspireren door de verschillende facetten van bloemenfotografie. Je kan deze bloem langs de zijkant fotograferen, langs boven, in groep,… Leef je uit met deze bloem die je zowel in de stad als op de boerenbuiten kan tegenkomen.

Hieronder nog 2 voorbeelden van paardenbloemen, de ende in een veldje, de andere is een uitgebloeide bloem.

paardenbloem fotografie fotografietieps making off
natuurfoto fotograferen 
natuurfotografie
paardenbloem fotografie fotografietieps making off
natuurfoto fotograferen 
natuurfotografie

Fotografie : Instellingen

  • Diafragma : f/6.7
  • Sluitertijd : 1/30 sec.
  • Iso-waarden : 1/200
  • Cropfactor : -1.3 stap
  • Voorkeurstand diafragma
  • Brandpuntsafstand : 230 mm
  • Witbalans : bewolkt
  • Uit de hand gefotografeerd, gehurkt met gekanteld scherm
  • Dieptewerking : scherpstelpunt op de bloem, achtergrond vervaagd
  • Compositie : Links : de bloem staat in het midden van de de foto gepositioneerd, op de bovenste lijn van de regel van derden. Rechts : een aanpassing van de compositie waar de bloem op een derde ligt van de zijkant en op een derde van de bovenkant. Het is steeds de creatieve keuze van de fotograaf hoe de foto wordt gepresenteerd.
paardenbloem fotografie fotografietieps making off
natuurfoto fotograferen 
natuurfotografie
paardenbloem fotografie fotografietieps making off
natuurfoto fotograferen 
natuurfotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: