Creatief fotograferen

Reflecties in foto’s creëren

Inspiratie om reflecties in jouw fotografie te creëren.

Reflecties in mijn foto’s…ik hou er zo van! Ze geven dadelijk een extra dimensie aan je foto’s. Hieronder een lijstje van materialen die allemaal de mooiste reflecties  kunnen teweegbrengen in jouw fotografie.

Water

In de natuur vindt je reflecties in meren, vijvers, rivieren en kanalen. Kortweg : als er water in de buurt is, kun je de mooiste reflecties zien.

 1. Bomen, wolken, vogels, bruggen,…die zich reflecteren in meren of vijvers. Heerlijk om te zien
 2. Waterplassen : heeft het net een fikse regenbui gedaan? Wees dan niet bang om naar buiten te gaan en de reflecties die ze weergeven op te zoeken. Doe je laarzen maar aan, of sta je liever met je blote voeten in het water…het kan allemaal.
 3. Water in drinkglazen kunnen je een verrassend beeld bezorgen. Plaats een glas eens voor een patroon of motief en kijk wat er gebeurt met het patroon. Probeer ook eens wijnglazen te fotograferen : zorg wel dat ze superschoon zijn, anders zie je elk stofje op je foto’s en heb je natuurlijk meer werk om je foto’s bij te werken.
landschap fotografie reflecties rivier Kempen
Landschap met prachtige reflecties in het water!

Spiegels

Niet zo makkelijk om te fotograferen, want je ziet natuurlijk dadelijk alles van je omgeving in de spiegel terugkomen. In elk geval superleuk om te experimenteren met een spiegel.

 1. Neem eens een foto van jezelf in de spiegel terwijl je fotografeert (zet je flits maar af)
 2. Neem een spiegel mee als je met portretfotografie bezig bent, ja ook buiten in bossen geeft het een heerlijk resultaat
 3. Scherven van spiegels ; wil je kleine dingen uitlichten kun je dit met een klein stukje spiegel
 4. Bestek : vorken, messen, lepels. Heb je ze goed gepoetst? Dan krijg vast en zeker geweldige reflecties, meestal met leuke schaduwen er gratis bij.
 5. Vergeet de spiegels van je auto niet!
Tuin in spiegel met bloemen blauwe druifjes Garden in mirror purple flowers Fotografie
Een zicht op een tuin in de spiegel

Plexiglas

Een materiaal dat ik ontzettend graag gebruik in mijn fotografiewerk is plexiglas. Je hebt het wellicht al in meerdere foto’s van mijn portfolio gezien. De lichte reflecties van de materialen in de ondergrond heb ik te danken aan het gebruik van plexiglas. Leg er een ondergrond onder dat je zelf wil en je hebt meteen resultaat. Heb je een plantenspuit…dan kun je regen nabootsen.

Eggs eieren bruin wit reflecties fotografie abstract
Eitjes op een zwarte ondergrond met plexiglas

Glas

 • Heel veel fotografen vinden de ‘glazen bal’ een fantastisch instrument om mee te werken. Helaas heb ik er nog geen, hij staat hoog op mijn verlanglijstje.
 • Scherven : ze brengen geluk, maar af en toe ook bloed. Wil je dramatisch overkomen is dit het proberen waar…zorg voor de nodige ketchup!
 • Brilglazen : heb je nog een oude bril of zonnebril liggen is dit een uniek stuk om te fotograferen. Neem een donkere zonnebril zodat je de ogen niet of beperkt ziet en heel veel van de weerspiegeling kan weergeven. Met motorhelmen krijg je hetzelfde effect.
 • Vensters : heb je een raam of venster aan huis of een gebouw dat je kent,  dan kun je er wel eens een voorwerp of persoon voor plaatsen. Heeft het net geregend op je glazen vensters? Het kan een extra leuk, mysterieus effect geven!
Haarborstels in de make-up spiegel. Hairbrushes in mirror Fotografie
Haarborstels in de make-up spiegel.

Andere materialen

Metalen

Goud, aluminium, inox, koper…allemaal reflecterende materialen die je met wat creativiteit kan integreren in je fotoshoot.

Schermen

Zet je tv-scherm of het scherm van je pc of tablet even uit. Poets de schermen proper en je krijgt meteen effect!

Kaarsvet

Gesmolten kaarsvet : laat de vlam maar reflecteren in het nog vloeibare kaarsvet!

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: