Bloemenfotografie

De leukste tips om bloemen te fotograferen. Laat je inspireren!

10 Tips om de bloemen te fotograferen

1)    Onscherpe achtergrond maken

Op een dag kom je ze tegen…die ene prachtige bloem die je extra in de kijker wil zetten. Dan wil je toch zeker zijn dat je net die bloem in de kijker zetten en niet alles daarrond. Je wil op de achtergrond geen andere bloemen of planten die de aandacht van jouw onderwerp enigszins zal onttrekken.

Het effect van de onscherpe achtergrond (weinig scherptediepte) creëer je zo :

  • Kies een groot diafragma  (tussen f8 en f 14) en ga op een afstandje zitten van je object
  • Zoom in met je lens of objectief, hoe eer je inzoomt hoe vager je achtergrond
  • Krijg je niet meteen het gewenste effect, ga dan wat verder zitten ( je hoeft de bloem niet meer te ruiken)
  • Je zal geen vage achtergrond krijgen als er vlak achter de bloem een muur of schutting staat
bloemenfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Een glimp van de achtergrond krijg je nog te zien. Ga je wat verder staan en je nog meer inzoomt zal de achtergrond verder vervagen.

2)    Bloemen fotograferen bij wind

De dagen dat je geen enkel zuchtje wind hebt, zijn eerder schaars. Het is wel aan te raden om je statief op te stellen wanneer je bloemen gaat fotograferen. Je krijgt op die manier scherpere foto’s omdat je met langere sluitertijden kan werken.

Net wanneer je een stilstaand onderwerp hebt, kan je profiteren van die lange sluitertijden…en dan komt de wind die je roet in foto strooit. Je kan dan via de draadontspanner of connectie met je smartphone en terwijl je bloem even buiten beeld vasthouden.

Je voorkomt op deze manier dat de bloem net even wind vangt als je op de ontspanknop van je fotocamera drukt. Knijp de stengel niet plat, zo kan de bloem rustig verder bloeien.

De sluitertijd kan je aanpassen aan de weersomstandigheden. Hier enkele voorbeelden die je kan gebruiken als richtlijn. Sluitertijden zonder statief vanaf 1/125 of vlugger, met statief 1 à 2 seconden.

3)    Verwelkte onderdelen verwijderen

bloemenfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Onderaan zie je het verwelkte blad, dat toch storend werkt.

De bloem staat te schitteren voor je ogen, toch hangt vlak ernaast een verwelkte bloem. Puur natuur, de ene schittert terwijl de verwelkte bloem alweer zorgt voor extra voeding voor de bloeiende bloem.

Helaas werken die verwelkte bloemen of bladeren behoorlijk storend op je foto. Probeer eerst of je niet je standpunt kan wijzigen om de natuur in zijn oorsprong te laten. Lukt het je echt niet, pluk dan het blad of bloem af en doe dit op een manier zodat je op die plaats doet lijken of het zo hoort.  

Tip : heb je een heleboel verwelkte bloemen bij elkaar, kan dit best een creatieve foto opleveren. Probeer eens in zwart-wit of een filter…het kan je best een mooie foto opleveren!

4)    Storende objecten (zoals gras ) vermijden

Even lastig in je foto als verwelkte bladeren zijn de grassprietjes of kleine takjes die voor je onderwerp komen te staan. Je hoeft deze niet meteen weg te plukken, je hebt dan de kans dat je de afgeplukte rand op je foto krijgt.

Beter en makkelijker is om het grassprietje even een ander richting op te duwen. Zo kan het net naast de bloem staan schitteren tussen de andere grassprietjes.  Probeer het ook eens achter je bloem te duwen, het kan de dieptewerking in je foto ten goede komen.

Afgevallen takjes of bladeren kan je natuurlijk makkelijk verwijderen uit je beeld. Leg ze een beetje verderop zodat je bij het innemen van een ander standpunt geen omkijken meer naar hebt.

5)    Vlinders, bijen en andere insecten

Vlinders zijn gek op de nectar van bloemen. Vermijd ze dus niet als je een bloem aan het fotograferen bent. insecten zullen een bijzonder prettige bijkomstigheid zijn op je foto.

Insecten brengen meteen de factor ‘leven’ in je foto. Vele fotografen zijn hier steeds naar op zoek. Denk hierbij aan herten in landschappen, vogels in bomen of eenden op het water.

bloemenfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Een gast die even langs kwam tijdens een fotoshoot.

6)    Een stukje van de omgeving tonen

Niet alle foto’s zij gebaar bij een onscherpe achtergrond. Een aantal foto’s hebben net baat om een deel van de omgeving te tonen. Het kan net die nieuwsgierigheid van je kijker trekken om te blijven kijken.

Laat je kijker op ontdekkingstocht gaan door je foto. Stukje bij stukje delen ontdekken om daarna aan de andere zijde van de foto opnieuw te beginnen met ontdekken.

bloemenfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Een bloem in focus, met op de achtergrond talrijke andere bloemen.

7)    Focus op de stamper of het hart van de bloem

Maak een verschil tussen een focuspunt of op je hele foto scherp te stellen. Afhankelijk of je een bloem of bloemenveld fotografeert, zal je die keuze maken.

Bloemen worden meestal gefotografeerd met de focus op de stamper of het hart van de bloem. Bloemenvelden verdien een focus over het hele veld.

Stap eens over van autofocus die in je camera zit naar de manuele focus. Je kan zo veel gerichter te werk gaan. Het zal de scherpte van je focuspunt ten goede komen.

8)    Druppels tijdens de ochtenddauw

Een leuk extraatje aan je fotografie kunnen de druppels van de ochtenddauw zijn. Meestal staat het zonlicht zo vroeg in de ochtend ook laag aan de grond.

Prachtig zonlicht in combinatie met de eerste ochtenddauw kunnen je ontzettend mooie foto’s opleveren.

Wil je al eens proberen wat het effect is van deze druppels, probeer dan met een platenspuit druppels te maken op je bloemen. Je kan dit trucje altijd even oefenen door bloemen in je eigen tuin te fotograferen.

9)    Compositie van je bloem op je foto

Niet altijd hoeft de bloem mooi in het midden van je foto te staan. Sterker nog in natuurfotografie wordt veel de ‘regel van derden’ gebruikt.

Deze instelling die je beeld zowel horizontaal als verticaal in 3 delen deelt, geeft elke keer weer een extra vleugje magie. Zet de instelling maar standaard op, je zal jezelf er nabewerking mee uitsparen.

Maak je van je foto’s een uitsnede hou je best ook rekening met deze regel.

bloemenfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Een foto van een blauwe korenbloem met de bloem op 1/3e van de zijkant.

10) Macrofotografie

Nog steeds betrap ik mezelf erop dat ik heel dicht bij de bloem wil gaan zitten. De geur van de bloem en de kleien details kunnen me ontzettend verbazen. De details van de stamper en meeldraden zijn prachtig om te zien.

Ben jij ook gefascineerd door die details van de bloemen? Macrofotografie kan dan wel eens wat voor jou zijn. Deze tak van fotografie vergt wel speciale lenzen of objectieven die hier geschikt voor zijn.

Ook voor andere details als product fotografie worden deze lenzen gebruikt. De aankoop van deze lens is dus best veelzijdig. In vele gespecialiseerde winkels kan je lenzen huren en uitproberen of macrofotografie iets voor jou is, voor je de ultieme aankoop moet doen.  

Inspirerende bloemenfotografie

  • Bloemenvelden
  • Bloemen langs boven of opzij fotograferen
  • Wilde bloemen
  • Details van bloemen (macrofotografie van bloemen)
  • Achtergronden met bloemen
  • Ruikers bloemen
  • Waterlelies
  • Bloesems
  • Bloemen van groeiende groente zoals courgette of pompoenen

Aanverwante artikels voor jou!

camerauitrusting fotografieuitrusting natuurfotografie fotografie fotografietips basisuitrusting
natuurfotografie vogelfotografie vogels fotograferen kleine fotografietips fotografieblog
natuurfotografie landschapsfotografie fotografietips fotografieblog
%d bloggers liken dit: