Creatief fotograferen

Zelf achtergronden maken voor je fotoshoot

Zelf achtergronden voor je fotoshoot. Maak thuis je eigen fotostudio.

Maak thuis je eigen studio

Heb je geen eigen studio? Geen nood er zijn tal van mogelijkheden die jou toch dat gevoel kunnen geven dat je in je eigen studio aan het fotograferen bent. Je hebt er niet eens veel plaats voor nodig.

Een beetje creativiteit kan je tot prachtige resultaten leiden. Zelf woon ik in een eerder klein huis. Mijn eetkamer wordt dikwijls omgevormd tot bureau. De ruimtes in mijn huis worden dan vaak omgebouwd tot speelplek, decor, studio,…ook eten doen we in onze eetkamer.

Heb je net zoals ik weinig plaats in huis is het vrij simpel om je eigen studio te bouwen. Eerst en vooral denk na over wat bovenaan je lijstje staat om te fotograferen in je eigen gebouwde studio.

Wat heb je nodig om jouw eigen achtergronden te maken?

Maak een lijstje van benodigdheden dat je nodig hebt om jouw fotoshoot te organiseren. Heb je zin in bloemen? Dan koop je bloemen! Neem een paar oude houten planken, leg een aantal kleurrijke bloemen hierop. Met Moederdag heb je weer meteen een prachtig kaartje bij de hand.

Basisbenodigheden voor jouw achtergronden

Hieronder een lijstje met de eerste spullen die je kan aankopen voor je eigen fotostudio. Nadien kan je het naar je eigen budget en interesses uitbreiden.

 • Zwart en wit papier of stevig doek met weinig structuur
 • gekleurd papier : zorg voor meerdere papieren, zo moet je niet meteen opnieuw naar de winkel als ze vuil worden
 • dun plexiglas : om reflecties na te bootsen
 • Stevig karton als ondergrond (voor kleeffolie)
 • kleeffolie met allerlei motieven:: vooral marmer en steensoorten zijn moeilijk te vinden in gekleurd papier. Kleeffolie vindt je in doe-het-zelf zaken, tuincentra, en meestal ook voor een goedkope prijs in andere low-budget winkels. Ondergronden in zwart en wit maakte ik ook met gevonden kleeffolie, je gebruikt ze vaker en zijn makkelijker af te wassen om te herbruiken bij de volgende shoot
Achtergrond fotoshoot fotografie kleeffolie
Kleeffolies zijn een dankbaar materiaal, kleef ze op stevig karton!

Extra spullen voor je fotoshoot

 • wit zand : om thuis je eigen strand te creëren
 • bloemen : altijd een topper!
 • een plantenspuit : om regen na te bootsen
 • koffiebonen of oploskoffie : geeft dadelijk contrast en textuur aan je achtergrond
 • houtplanken : in alle kleuren, wit gebeitst of natuurkleur…jij kiest!
 • krijt in allerlei kleuren; om je uit te leven met teksten bij je foto’s

Ideeën wat je kan doen met de aangekochte spullen

Bloemen : maak dit jaar eens een kaart voor Moederdag, gepersonaliseerd door jezelf om je moeder in de ‘bloemetjes’ te zetten. Je scoort er vast en zeker mee. Bloemen prijken bijzonder mooi op een houten ondergrond. Probeer ook eens een zwarte ondergrond, het zal je verrassen.

Kerstdecoratie : haal die kerstdecoratie nog eens boven in het midden van het jaar. Klinkt gek hé! Midden in het jaar ben je dankzij het goede weer en warme zonnestralen, meestal meer in vakantiestemming dan in de aanloop naar de feestdagen. Zonder stress ‘van wat allemaal nog gedaan moet worden voor we feesten’ heb je meer inspiratie en creativiteit. De kerstdecoratie en kaartjes liggen klaar voor je het weet!

Achtergronden fotoshoot fotografie gekleurd
Gekleurde achtergronden en plexiglas. Boots regen na met de plantenspuit.

Betrek je kinderen bij je fotoshoot

Heb je kinderen? Betrek ze dan bij je fotoshoot. Ze leveren je wellicht gratis een ton aan ideeën om te fotograferen. De kinderlijke onschuld straalt meteen van je foto’s af.

Vindt je het storend als ze rondlopen bij het foto’s nemen? Laat ze dan op voorhand al wat spelen met de spullen die je wil fotograferen. Neem ondertussen wat ‘testfoto’s’, nadien kun je dan rustig zonder kinderen de eigenlijke fotoshoot organiseren.

Tip : helpende kinderhandjes geven meestal ineens een extra leven aan je foto. Misschien brengen die testfoto’s wel meer op dan je verwacht.

Studioverlichting nabootsen

Heb je nog geen eigen studiolampen in je bezit? Probeer dan een raam op te zoeken waar mooi, natuurlijk daglicht invalt. Op een zonnige dag is het meestal véél moeilijker omdat het zonlicht veel te sterk is.

Mijn keukenraam is meestal het uitgelezen decor voor mijn thuis gemaakte fotostudio. Enkel rond de middag is de zon rijkelijk aanwezig. Daarvoor of in de avond ga ik aan de slag. Ondertussen kan ik rustig genieten van een héérlijk kopje koffie met wellicht een versnapering… zo ben ik ontspannen om mezelf uit te leven met mijn fotocamera!

Een studio huren

Heb je al meer ervaring, maar nog geen geld om je eigen studio te financieren? Dan kan een fotostudio afhuren een oplossing zijn voor jou.

Er zijn tal van grotere studio’s die een gedeelte van hun studio afhuren voor kleinere fotografen. Volledig voorzien van studioverlichting, achtergronden,… Heb je een model nodig kennen de uitbaters wellicht wel een aantal mensen die daarvoor kunnen zorgen.

witte roos fotografie achtergronden
Het resultaat van een fotoshoot met een witte roos.
Zwarte achtergrond met plexiglas en regendruppels nagebootst met de plantenspuit.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: