Creatief fotograferen

Verticale foto’s nemen

Verticale foto's nemen : waarom je het zeker moet doen!

Waarom verticale foto’s nemen?

Hip en trendy zijn ze : de horizontale foto’s. Maar waarom moet jij dan verticale foto’s nemen?

Natuurfotografen zoals ik gaan me graag bijspringen…we nemen allemaal graag horizontale foto’s. Landschappen, natuurfoto’s, stockfoto’s : ze zijn allemaal horizontaal. Ik merkte bij mezelf dat ik meer en meer  vergat om ook verticale foto’s te nemen. Zo ook maar eventjes je camera draaien, je krijgt meteen een heel andere foto!

Het lastige aan verticale foto’s is dat de hoogte meestal wordt herleid tot de hoogte van die ander horizontale foto. Zo wordt die verticale foto plots veel kleiner weergegeven dan die horizontale. Kijk maar eens op Google, de verticale foto neemt maar de helft van de plaats in tov de horizontale. Je foto wordt dus zonder enig respect al op de achtergrond geduwd  voor je er erg in hebt.

Afwisseling in je portfolio

Fotografen willen natuurlijk pronken met hun portfolio! Je allerbeste foto’s showen aan de wereld. Je hebt de heerlijkste verticale foto’s en die wil je natuurlijk tot hun recht laten komen. Probeer eens net als hieronder een reeks te maken van een aantal verticale foto’s naast elkaar en zo een horizontale foto te creëren met je verticale foto’s.

Verticale foto meer zeilen
Verticale foto meer zeilen
Verticale foto meer zeilen
Verticale foto meer zeilen

Zijn je foto’s scherp genoeg kan je ook wel eens een horizontale uitsnijding maken uit je foto. Meteen krijg je een heel andere dimensie en natuurlijk  krijg je er een extra foto bij!

Verticale foto’s om naast te lezen

Wil jij je artikels opleuken met een coole foto? Probeer dan ook eens verticale foto’s toe te voegen. Toch leuk om naast je geschreven tekst een foto te plaatsen die je artikel laat spreken. Het brengt je artikel meteen tot leven en geeft het dadelijk extra veel kleur.

Artikels die spreken en leven hebben worden ook vaker gelezen. De lezers van je artikels blijven langer hangen, net omdat je artikels de nodige afwisseling hebben en interesse opwekken.

Verticale foto schelp handen blauwe lucht

Horizontale foto’s die teksten onderbreken vind ikzelf soms zelfs lastig. Geconcentreerd ben je een tekst aan het lezen en dan wordt dat plots volledig onderbroken door een foto over de hele breedte. Bij mezelf merk ik dat de interesse om het artikel verder te lezen meteen een stuk minder is en soms wel helemaal weg.

Bossen fotograferen

Prachtige lange lanen van die statige bosdreven fotograferen doe je het best door je fotocamera rechtopstaand te houden. Door de regel van derden te gebruiken kan je zo het bospad uitlichten ofwel het bladerdek. Hou jij je fotocamera horizontaal is dit een stuk moeilijker.

verticale foto's fotografie fotografietips
verticale foto's fotografie fotografietips

Hier 2 foto’s, eentje verticaal genomen waarbij je de dieptewerking van de boslaan veel beter ziet dan in de horizontaal genomen foto.

Ken jij de belichtingsdriehoek? Leer er hier alles over!

Laat je foto’s zien op je smartphone

verticale foto's fotografie fotografietips smartphonefotografie

Toon je foto’s op je smartphone! Ken je van die mensen die stiekem meekijken op je smartphone… Nou, ik wel! Hoeveel keer je te horen krijgt ‘wat een leuke foto’.

De ideale moment om een beetje jezelf te promoten als fotograaf.

Links : één van mijn foto’s gecombineerd met een thema

Lees hier over ‘the making off’ : foto van een paardenbloem!

Van horizontale foto’s verticale foto’s maken

Natuurlijk kan het! Jouw horizontale foto’s bewerken en daarna een verticale foto overhouden. Er zijn meerder programma’s op de markt waar je die truc mee kan toepassen.

Kijk er wel voor uit dat je niet teveel prutst aan je foto. Probeer je een boodschap mee te geven met je foto, zorg er dan voor dat je die duidelijk blijft behouden. Bijsnijden van de verkeerde delen van je foto kan immers er voor zorgen dat de boodschap niet meer overkomt zoals je wil.

Foto’s bijsnijden en vervormen kan best leuk zijn, het resultaat dat telt!   

Horizontale foto kat
In deze horizontale foto lijkt de kat ver weg.

Heb je geen zin of niet de nodige kennis om je foto te bewerken? Draai dan gewoon je camera regelmatig eens een keertje. Je camera draaien is nog steeds minder tijdrovend als je foto’s bewerken. Het voordeel is dat je meteen een idee hebt van het echte resultaat.

Bouw je collectie verticale foto’s maar lekker uit, voor je het weet kun jij ze gebruiken op allerlei manieren: je portfolio opleuken, je in de kijker werken op sociale media, of misschien heb je wel zin om van je foto een echt kunstwerk te maken. Alle eer is aan jou!

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: