Basisuitrusting voor fotografen

Een goede basisuitrusting aanschaffen als fotograaf? Dat doe je met deze uitrusting!

Goed starten als beginnende fotograaf met deze uitrusting

1)    Camerabody : body en lens apart kopen of in kitpak

Fototoestellen kunnen uit 2 delen bestaan. Een body en een lens of objectief, samen bepalen ze de kwaliteit van jouw foto’s. Bij de aanschaf van je body kies je meestal voor het merk van je fototoestel. Veel objectieven of lenzen van andere merken passen niet op de body van een ander merk.

Bij de aanschaf van je camerabody vraag je jezelf beter op voorhand een paar dingen af. Vooral of jij je camera als hobby gebruikt, ben je professioneel of wil je van je hobby je (bij)beroep maken.

fototoestel uitrusting camerabody
Sony systeemcamera met 2 lenzen: ideaal voor starters.
Klik hier voor meer info!
fototoestel uitrusting camerabody
Fujifilm systeemcamera met 1 kitlens
Klik hier voor meer info!

De eerste keuze die je moet maken is kiezen voor een spiegelreflexcamera of de nieuwere systemen zoals systeemcamera of full-framecamera. De body van een spiegelreflex is duidelijk groter, de systeemcamera is een stuk kleiner en de full-framecamera zit er zowat midden in.

Denk bij jouw keuze na over het gewicht dat je meeneemt, zelf ben ik vaak kilometers onderweg op mijn wandelingen en een zwaar gewicht camera moet je natuurlijk met je mee kunnen nemen.

fototoestel uitrusting camerabody
Nikon D7200 body spiegelreflex zonder lens
Klik hier voor meer info!
fototoestel uitrusting camerabody
Canon EOS 80D spiegelreflex zonder lens
Klik hier voor meer info!

2)    Lenzen (objectieven) en lensreiniging

Lenzen of in een andere bewoording objectieven zijn er in vele formaten, soorten en gewichten. Je keuze van je lens is dan ook afhankelijk van wat je wil fotograferen : dichtbij, veraf, weidse landschappen, kleine voorwerpen en insecten,…

Als natuurfotografe heb ik steeds mijn 15-55 mm lens bij , ideaal voor prachtige landschappen en ook als je binnen fotografeert is deze lens mijn beste maatje. Mijn andere lens is een lekkere zoomlens van 50 naar 215mm, een heerlijk objectief die ik heel veel tijdens mijn wandelingen gebruik en wat kan afwisselen van breed naar dichterbij.

Voor die schuwe vogels en ander wildlife schiet deze laatste meestal net te kort. Een lens van 300 mm of zelfs meer zou hiervoor beter zijn.

Heb je geen zin in het wisselen van lenzen, opteer dan voor een allround-lens, deze lenzen kan je variëren tussen 18-140 mm en zelfs van 18 tot 300 mm.

fototoestel uitrusting lens objectief

Links : allroundlens 18-400 mm voor Nikon

In dezelfde reeks ook beschikbaar voor andere merken.

Klik hier voor meer info!

Bij verwisselbare lenzen krijg je beslist te maken met stof op je lens. Het zijn kleine zwarte puntjes die vreselijk lastig zijn op je foto. Vraag jezelf niet af waar ze vandaan komen, ook zonder dat je een lens gewisseld hebt, kunnen ze plots opduiken.

Een blaasbalgje of lensreiniging lossen het probleem meteen voor je op. Neem ook een setje mee op je weg, zelf even blazen op de sensor van je camera verhelpt niet altijd het probleem.

fototoestel uitrusting lens obejectief reinigen
Goedkoop en makkelijk mee te nemen!
Klik hier voor meer info!
fototoestel uitrusting lens obejectief reinigen
De hele set voor het reinigen van je lens.
Klik hier voor meer info!

Compactcamera’s : body en lens in elkaar

Geen zin in een aparte body en lenzen, je kan altijd kiezen voor een compactcamera, hierbij zit de lens vast aan je body, je kan hem dus niet wisselen. Van dit type camera’s zijn er een aantal op de markt die over een stevige zoomlens beschikken.

De kwaliteit van de foto’s van een compactcamera is gewoonlijk wat minder goed door het minder aantal pixels die je foto heeft,  voor wie fotografie enkel een hobby is, is het een goedkoper en prachtig alternatief. 

fototoestel uitrusting compactcamera
Eén van de topmodellen van Sony.

Met dit model maakte ikzelf mijn eerste stappen in de fotografie. Ondertussen is het in gebruik door mijn tienerdochter.

Klik hier voor meer info!

3)    Extra batterijen, oplader en batterijhouder

Telkens opnieuw schrik ik hoeveel foto’s ik op mijn weg maak. Altijd weer heb ik minstens 1 reservebatterij bij me. Veel fotografen hebben onder hun camera een extra houder of batterijgrip gemonteerd. Deze biedt plaats voor +/- 2 extra batterijen.

Hou er rekening meer dat met een batterijhouder je camera zwaarder wordt.

fototoestel uitrusting geheugenkaart
Ook het geheugenkaartje behoort tot de basisuitrusting voor een fotograaf!
Klik hier voor meer info!
fototoestel uitrusting batterijen
Elk merk heeft zijn eigen batterijen.
Klik hier voor meer info!

Bij de aankoop van je body wordt veelal de oplader automatisch meegeleverd, even controleren kan nooit kwaad.

Tip : Laad je batterijen altijd meteen weer op als je thuis komt, zo staat je fototoestel steeds weer klaar voor vertrek.

4)    Zonnekap : 3- ledige functie

Een zonnekap is een extra stukje, meestal van plastic, dat je vooraan op je lens of objectief kan schroeven. Het beschermd jouw lens tegen hevig zonlicht wat je lens kan beschadigen.

De zonnekap beschermt niet alleen tegen zonlicht maar ook tegen regen. Dagen dat er regen valt kan je het echt wel missen dat je elke minuut je lens moet reinigen en proberen te vrijwaren van druppels op je lens.

De laatste reden en wellicht zeker niet onbelangrijk…de zonnekap beschermd je lens tegen stoten of krassen. Je komt altijd wel eens een tak of boom tegen die plots in je gezicht hangt. Laat die tak dan maar eerst tegen je zonnekap knallen in plaats van tegen je lens.

fototoestel uitrusting zonnekap bescherming

De kostprijs van een zonnekap is zo goedkoop in vergelijking met de aankoop van een nieuwe lens. Koop dus meteen je zonnekap aan en plak ze eventueel gewoon vast aan je lens.

5)    Cameratas : berg je fototoestel veilig op!

Je net aangekochte materiaal van meestal honderden euro’s kan je beter meteen goed beschermen. Een goede rugzak waar al je lenzen en je body perfect in passen is dan geen overbodige luxe.

Zelf heb ik een slingbag, zo eentje met maar één schouderband. Wil ik mijn camera nemen, draai ik de rugzak even naar voor en kan via het zijzakje makkelijk mijn fototoestel nemen, zonder mijn rugzak van mijn schouders te moeten nemen.

fototoestel uitrusting cameratas slingbag
fototoestel uitrusting cameratas slingbag
Slingbag ingericht, de inrichting kan je veranderen door de aanwezige velcro’s.
Klik hier voor meer info!

Mensen die vlug last krijgen van hun schouders opteren beter voor een slingbag met heupband of een rugzak met 2 schouderbanden die je ook om je middel kan binden. Hiermee verleg je het gewicht van je rugzak naar je  middel en voorkom je snijplekken op je schouders tijdens de hele lange wandelingen.

fototoestel uitrusting cameratas rugzak
fototoestel uitrusting cameratas rugzak
Achteraanzicht van de cameratas van Thule met extra steun rond je middel.
Klik hier voor meer info!

Controleer bij de aanschaf van je rugzak ook de waterdichtheid! Je cameraspullen bescherm je liever tegen vocht. Heb je al een rugzak, dan kan je nog steeds een extra hoes aanschaffen die je bij regen over je rugzak trekt. 

6)    Statief

Niet meteen bij de eerste aanschaf heb je een statief nodig. Bouw in het begin een vaste hand op en voel je camera in je handen. Het gevoel met je camera en wat je door je kijker ziet zal je helpen bij het gebruik van een statief.

Ga je experimenteren met lange sluitertijden dan is het gebruik van een statief onontbeerlijk. Investeer meteen in een goed en handig exemplaar, je kan er jaren van genieten.

Fotografen die veel in de natuur vertoeven hebben baat bij een statief dat extra licht van gewicht is.  

fototoestel uitrusting  statief

Lichtgewicht statief ; compatibel voor meerdere merken en verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Klik hier voor meer info!

Interessante artikels voor jouw!

basisbegrippen fotografie fotografietips fotograferen
natuurfotografie fotografietips voglefotografie vogels fotograferen
camerauitrusting statieven fotografietips fotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: