De handigste statieven voor natuurfotografen
Heb je een statief nodig? Zelf ga ik veel op wandel door de natuur en heb ik vaak mijn fotocamera in de hand en natuurlijk als die ene vogel komt voorbijgevlogen ga ik niet eerst mijn statief opzetten. Nou, de tijd dat mijn statief opgesteld staat is de vogel al bijna naar de andere kant van de provincie gevlogen.
Bij bewegende objecten kun je dus beter je stevige hand trainen. Zo blijf je in de mogelijkheid om jouw object te kunnen blijven volgen. Heb je toevallig je statief opgesteld staan. Kun je altijd je statief een beetje optillen om toch die leuke foto te kunnen nemen.
Bij het fotograferen van stilstaande objecten of landschappen is het zeker een voordeel om een statief te gebruiken. De kwaliteit en scherpte van je foto’s zal zeker verbeteren omdat je een langere sluitertijd kan gebruiken.
Vergeet dus zeker je statief niet mee te nemen als je op wandel gaat in de natuur en op zoek bent naar de prachtigste landschappen.
Op ooghoogte fotograferen
Mijn eerste statief was een behoorlijk goedkoop exemplaar waarvan ik de poten kon uitschuiven, zodat mijn camera de maximumhoogte had van mijn borstkas.
Gelukkig heeft mij camera een draaibaar scherm…anders zou ik de garantie op nekpijn er zeker bij gekregen hebben. Niet de ideale basis, want zelfs met een gekanteld beeldscherm heb je niet altijd het beste zicht op je scherm door allerhande lichtreflecties uit je omgeving.
Bekijk daarom de hoogte van je statief zeker na. Vooral de grotere mensen onder jullie zullen zo veel fysieke klachten kunnen voorkomen.

Een klein rekensommetje: Neem je lichaamslengte en trek daar ongeveer tien centimeter af. Je verkrijgt dan je ooghoogte, op die hoogte hoop je het midden van het beeldscherm van je camera terg te vinden. De hoogte van je statief moet dus minimum een paar centimeter lager zijn dan je ooghoogte.
Tip : Probeer de middenkolom zo weinig mogelijk te gebruiken. Het kan je wel extra hoogte opleveren, maar je fototoestel is dan wel meer onderhevig trillingen of bewegingen. Je begrijpt het al…het gebruik van de middenkolom komt de kwaliteit van je foto’s niet ten goede.
Neem er een krukje bij
Probeer je statief ook uit terwijl je op een stoel of krukje zit. Veel natuurfotografen zitten een aantal uren in een gecamoufleerde schuiltent te wachten op dat ideale moment dat de wilde dieren zich laten zien.
Nee, je hoeft niet zo fanatiek te zijn…probeer het toch maar uit. De gaten in kijkwanden of vogelkijkhutten staan doorgaans op een andere hoogte. Lekker op een bankje zitten genieten, je statief en camera klaar om te schieten. Wees verzekerd van heerlijke momenten.
Draaibare kop
Makkelijk in beweging en met 1 enkele knop verstelbaar zijn de statieven met balhoofd. Je kan je camera zo ontzettend handig een beetje herstellen.
Veel statieven zijn voorzien van een hendel en dat werkt best makkelijk…behalve wanneer je hem mee moet nemen op een wandeling.
Uitschuivende poten
Stevige poten is gelijk aan een stevig statief. Yep, meer is aan deze regel niet aan. Hoe beter de poten, hoe beter je statief is.
Bij hoge statieven zijn de onderste delen van de poten het dunst. Schuif daarom de onderste delen pas als allerlaatste uit als je ze echt nodig hebt.
Waar blijf je met die poten van je statief?
Het opstellen zelf is best logisch. Links en recht van je voeten zet telkens een poot van je statief. De derde plaats je recht naar voor in de richting van je lens. Bij het omvallen van je statief zal dit trucje voorkomen dat je lens eerst op de grond wordt gesmakt.
Extra stabiliteit
Lekker vandaag! Wat zijn we gezegend met alle dagen prachtig weer, lekker veel zon, de mooiste wolken…en een verfrissende wind. Net dat windje kan van tijd tot tijd een windvlaag worden.
Net bij dit winderig weer kan je statief wel wat extra balans en stabiliteit gebruiken. Je wil echt wel voorkomen dat je statief met die dure camera erop wordt omgewaaid door de eerste windvlaag die voorbij komt.
Bij een goed statief is onderaan de bolkop, net tussen de poten, een haak voorzien. Je kan er bijvoorbeeld een kleine rugzak of je drinkbus aanhangen voor extra gewicht en stabiliteit.
Laag bij de grond
Statieven, je hebt ze in het groot en ook in het klein. De kleine poten die je meestal bijna volledig horizontaal kan plaatsen bieden je de mogelijkheid om heel laag bij de grond te fotograferen.
Heerlijk voor landschapsfotografen die de wereld graag eens vanuit een andere hoek willen bekijken. Het levert je vast en zeker leuke foto’s op.
Tip : Om de maximale spreidstand te benutten kan het zijn dat je een paar kleine hendels moet ontgrendelen.
Nog wat lager…zo laag mogelijk
Je plaatst je camera op de grond en toch net niet helemaal. Het heeft geen poten zoals een statief, licht van gewicht en zo klein dat hij ook nog makkelijk mee te nemen is.
Onder de ijzeren voet kun je een aantal schroefjes monteren zodat je dit statief ook kan vastzetten op rotsen of hout. Deze extra stabiliteit is extra meegenomen tijdens winderig weer.
Vanop afstand klikken
Ga je een statief aanschaffen vergeet er dan ook niet een draadontspanner bij te kopen. Deze biedt jou de mogelijkheid om niet op de knop van je camera te moeten drukken. De knop indrukken kan nog steeds beweging veroorzaken en extra ruis op te foto brengen, wat de kwaliteit van je foto dan weer vermindert.
TIP : Kijk altijd na of de draadontspanner compatibel met het merk van jouw camera
Ja, er bestaan ook app’s op je smartphone vanwaar je kan instellen dat je die druk op de knop kan geven. Meestal werken deze app’s via wifi of dataverbinding. Op diezelfde manier kan je gemaakte foto’s op je camera doorsturen naar je smartphone om ze meteen op sociale media te plaatsen.
Check wel even of er op jouw fotografieplaats dataconnectie kan gemaakt worden. Jawel, gelukkig zijn er nog plaatsen op deze wereldbol waar je helemaal wifi-loos door het leven kan gaan.
De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat ik tijdens mijn tocht in de natuur niet eens graag gestoord wordt door het getril van mijn smartphone (zet je geluid af voor je de dieren wegjaagt). Koop dus maar gewoon een draadontspanner, je zal zorgeloos kunnen fotograferen.