Uitrusting

Fotografie : uitrusting

Mijn fotocamera

Mijn eerste toestel een digitale bridgecamera van Sony DSC-350 is ondertussen ingenomen door mijn dochter die de liefde voor fotografie heeft overgekregen. Nadat ze camera niet meer terug wou geven stapte ik gewillig verplicht naar de winkel om met de Fujifilm XT-100 aan te schaffen in kitpak met 2 lenzen.

In de winkel waar ik mijn camera kocht schreef ik me meteen in voor een cursus om al die extra knopjes die ik plotseling kreeg wat verder te bestuderen. Rust stellend was dat ik absoluut niet de enige was in de les…

Met de winter die zijn intrede deed en buiten de natuur iets minder kleurrijk, richtte ik me meer op mijn eerste studiofotografie. Al vlug ging ik een statief halen, wat mijn foto’s zichtbaar verbeterde doordat het ‘bewegingsruis’ duidelijk minder werd.

Nu neem ik mijn statief ook mee de natuur in, die mooie landschappen verdienen een prachtige foto. Lekker handig bij zonsondergangen als je op dezelfde plaats om de paar minuten een foto willen nemen, terwijl jij van de omgeving geniet!

Girl taking pictures
Mijn dochter in actie!

Verschillende soorten fotocamera’s

In onze digitale wereld zijn de fototrolletjes al eventjes verleden tijd…of tenminste dat dacht je. Hieronder een kleine opsomming van de meest voorkomende, natuurlijk heb je ook nog onderwatercamer’s, 360° camera’s,… Voor ieder is er wat wils op de markt!

 • Analoge camera’s : de camera’s waar je het filmrolletje moet insteken, een kleine uitdaging…elke klik is een foto en dus moet dus ook ineens een goede foto zijn. Bij dit type camera kun je geen foto’s wissen. Het klik-klik-klik-gedrag dat de meeste fotografen nu hebben, moest vroeger dus meteen goed zijn, filmrolletjes kosten nu eenmaal behoorlijk wat geld. Ik heb er zelf nog eentje die perfect werk, misschien zijn er mensen in jouw omgeving waarvan je er eentje mag lenen.
 • Instantcamera’s : Je klikt…en je hebt een foto! Leuk speeltje voor familiefeestjes of herinneringen te maken.
 • Compactcamera’s : een klein formaat camera, dat je overal handig mee kan nemen, meestal kan je niet heel veel instellingen wijzigen. Met deze camera betreden we ook het digitale tijdperk, een foto verkeerd is niet meer zo erg, je kan hem makkelijk verwijderen op je camera.
 • Bridgecamera’s : Een compactcamera met een hele sterke zoomfunctie! Ik heb er zelf eentje (doorgegeven aan mijn dochter) en vond hem heel makkelijk in gebruik. De lens zit vast aan de camera.
 • Spiegelreflexcamera’s : De digitale camera’s met verwisselbare lenzen. De instellingen van deze camera kun je makkelijk zelf instellen naar je eigen wensen. De naam ‘spiegelreflex’ heeft deze camera te danken aan de ingebouwde spiegel die het beeld naar je zoeker stuurt.
 • Systeemcamera’s : ook een digitale camera met verwisselbare lenzen, maar ziet er kleiner uit. Dit komt omdat het beeld in je zoeker rechtstreeks op je zoeker of scherm wordt geprojecteerd, de spiegel is hier komen te vervallen. Kwaliteit doet zeker niet onder voor de spiegelreflex, ik heb er zelf eentje gekocht en de verkoper noemde deze camera zelfs de vervanger van de spiegelreflex.
 • Full frame camera’s : is een soort systeemcamera waarbij je een grotere sensor hebt, dit betekent dat je een beetje meer van de omgeving ziet. De beeldkwaliteit is ook een stukje beter dan de systeemcamera.
 • Middenformaatcamera’s : de camera’s die gebruikt worden door de professionelen, het prijskaartje kan ook tellen. Ze hebben dan ook een fantastische beeldkwaliteit en geven superscherpe beelden met hoge resolutie.

Geheugenkaarten en batterijen

Geheugenkaarten

Als je een digitaal fototoestel hebt, heb je een geheugenkaart nodig. Zelf beschik ik over een SanDisk van 32 GB met een snelheid van 90MB/s.
Om een lange omschrijving kort te maken, het was de standaard bijgeleverde geheugenkaart.

Als je in JPG schiet kom je met deze geheugenkaart makkelijk toe. Voor een beginner is JPG trouwens een heel goed formaat. Wil je met RAW experimenteren, weet dan dat je altijd je foto’s achteraf zal moeten bewerken. RAW vergt ook veel meer van je geheugen en batterij dan JPG. Schaf je dus tijdig een extra exemplaar aan!

Ben je geen expert in bewerken van foto’s, maar wil je je er toch aan wagen…op je camera staat een functie waar je zowel JPG als RAW tegelijk mee kan schieten. Let op : voor bepaalde speciale effecten zal je camera enkel in JPG opslaan.

TIP: wis je foto’s vanaf je computer maar wel rechtstreeks op je camera, je geheugenkaart gaat dan langer mee

Batterijen

Schaf jezelf ineens een extra batterij aan! Als je een dagje op stap bent, ga je ze vlugger nodig hebben dan je denkt. Vergeet voor je op stap gaat je batterijen op te laden.

TIP: Laad je batterijen meteen op als je thuis bent na een dagje foto’s nemen. Je staat dan niet voor onverwachte verrassingen als je de volgende keer je fototoestel nodig hebt!

Sommige toestellen hebben onderaan een vergroting…je hebt jezelf wellicht al wel afgevraagd waarom dat is. Hier worden extra batterijen in geplaatst. Enkel verkrijgbaar bij de duurdere modellen.

Fujifilm
De FujifilmX-T3 met extra batterijhouder!

Gebruik een statief!

Sinds ik mezelf een statief aangeschaft heb, zijn mijn foto’s van een betere kwaliteit. Ik merk op mijn foto’s veel minder bewegingsonscherpte, wat ook wel eens bewegingsruis wordt genoemd. Voornamelijk als ik thuis bezig ben, in mijn keuken die ik ombouw tot studio, gebruik ik mijn statief.

Kostprijs van een statief kun je zo hoog of laag maken als je zelf wil. Ik heb de mijne voor amper 40€ gekocht! Een lichtgewicht om makkelijk mee te nemen op mijn wandelingen, en wat ben ik er blij mee…

Ook bij landschappen worden héél veel statieven gebruikt om die perfecte foto te maken. Wil je genieten van die perfecte zonsopgang of zonsondergang…zet je statief op en neem vb elke minuut een foto. Thuis plaats je ze achter elkaar en je kunt dit prachtig tafereel opnieuw beleven. Als je zoals een camera met 2 lenzen hebt aangeschaft, laat dan je volgende investering een statief zijn!

Statief, tripod, monopod of…?

Je hebt zoals verwacht ook bij de statieven heb je ontzettend veel keuze. Ik som er een aantal voor je op.

 • Tripod : met drie poten op de grond
 • Monopod : heeft maar 1 poot
 • Ministatief : meestal een soort tripod maar eentje die je veel lager kan instellen
 • Gorillapod : heeft van die bollen die je bv op een tak kan vastzetten
 • Selfiestick : die lange stock waar je je smartphone op kunt bevestigen

Een goede rugzak!

Rugzak

Een goede rugzak is onontbeerlijk! Het beschermt namelijk je apparatuur. Neem niet zo’n goedkope rugzak, die iedereen koopt om mee naar school te gaan. Schaf jezelf eentje aan die gemaakt is speciaal voor camera’s!

De rugzakken voor camera’s zijn extra gevoerd, zodat het de ergste schokken opvangt. Je wil die dure camera hiertegen toch beschermen! Ook zijn er extra vakken voorzien voor je objectieven, speciaal vak voor je camera, extra batterijen, lader, riempjes voor je statief,…

Rugzakken, je hebt ontzettend veel keuze! Van kleine tasjes tot grote modellen waar je mee op trektochten kan. Eentje voor in de hand mee te nemen, met één schouderriem of twee.

Zelf heb ik een slingbag…een rugzak met één schouderriem, die ik makkelijk naar voor kan draaien om mijn camera te nemen. Ik krijg makkelijk mijn camera en 2 objectieven in weg. Bovenaan heb ik dan nog ruim plaats voor de camera van mijn dochter en wat kleinere spullen die je graag bij je hebt.

Camerariem

Geen zin om een rugzak mee te nemen? Neem dan een camerariem! Hij geeft je extra steun op je schouders bij het dragen van je camera die toch al vlug een paar kilo weegt.

Verrekijker

Wanneer je graag de velden intrekt is een verrekijker een must. Je ziet van op afstand waar de dieren en vogels zich bevinden. Zo kun je proberen tegen de wind in dichter bij de dieren te komen (ga tegen de wind in; zo kunnen de dieren je niet ruiken, want ook de wind neem jouw geur mee)

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: