Creatief fotograferen

Dit geheugensteuntje moet je kennen voor je gaat fotograferen!

Wil Ik Soms Demonen fotograferen? Een handig geheugensteuntje om je instellingen te controleren voor je begint met fotograferen!

Wil Ik Soms Demonen fotograferen?

Ben jij al een tijdje aan het fotograferen en weet je niet goed welke instellingen je best kan controleren voor je gaat fotograferen? Heb jij je al eens afgevraagd ‘Wil Ik Soms Demonen fotograferen?’

Euh, demonen? Yep, het is een handig zinnetje om jouw om jou te herinneren aan 4 basisbegrippen die je zeker even moet checken voor je begint met fotograferen. De eerste letters van de woorden staan voor de eerste letter van deze 4 basisbegrippen, check ze hieronder!

  • Wil : W van witbalans
  • Ik : I van iso-waarden
  • Soms : S van sluitertijd
  • Demonen : D van diafragma
  • fotograferen? Staat alles ingesteld?

Nog even voor je van start gaat…ken jij die 4 begrippen wel? Hieronder staan ze kort uitgelegd. Onder het artikel vindt je een link naar nog meer informatie met enkele voorbeelden uit de praktijk!

De W van Witbalans

Niet elke lichtbron heeft dezelfde kleur licht. Zowel in kunstlicht als natuurlijk licht zijn enorme verschillen. Het ene licht is blauwer van kleur, een ander wit en nog een ander kan best rood of geel kleuren. Het verschil tussen deze kleuren noemt men de witbalans.

Je kan voor je fotografeert kiezen welke je gaat toepassen. Binnen in een woning of gebouw zal je een andere witbalans toepassen als bij natuurfotografie. Dat verklaart wellicht die blauwe schijn op je foto’s als je nog in automatische stand fotografeert.

Het leuke aan witbalans is dat het je creativiteit kan verhogen. Zo kan je door een andere witbalans in te stellen meteen een zomers warm gevoel opwekken of net een koud winters gevoel. Combineer het met de gouden gloed van het vroege ochtendlicht of een andere manier van belichting.

Hieronder : 3 voorbeelden van een witbalans, uit de vele die je kan kiezen en creëren.

fotografietips witbalans fotograferen basisbegrippen fotografie
Automatische witbalans
fotografietips witbalans basisbegrippen fotografie
Bewolkt of schaduw
fotografietips witbalans basisbegrippen fotografie
Blauwe witbalans

De I van Iso-waarden

Niet elke dag schijnt de zon even fel en op die dagen komt er dan ook niet zoveel licht terecht op de sensor van je fotocamera. Met de iso-waarden kan jij bepalen hoeveel licht je fototoestel ontvangt, zodat deze in de mogelijkheid is om een prachtige foto voor jou te maken.

Hoe kleiner de iso-waarde hoe meer licht er kan binnenvallen. Ben je in donkere ruimtes of fotografeer je in de avond dan zal je grotere iso-waarden moeten gebruiken om genoeg lichtinval te krijgen zodat jij je foto kan maken.

Op je fotocamera staat een knopje met ‘WB’ daar staan wellicht al een aantal voorgeprogrammeerde mogelijkheden. Eigenhandig kan je er nog altijd wat meer kleur van je eigen keuze toevoegen en zo je eigen favoriete witbalans maken.

Lees hier het hele artikel ‘wat zijn ISO-waarden?’

De S van Sluitertijd

Denk aan een deur die je open en dicht doet…de ene keer gaat de deur héél langzaam dicht en een beetje later kan de deur dichtvliegen. Met sluitertijd bepaal je hoe lang je fototoestel de tijd krijgt om een foto te maken.

Vooral bij bewegende voorwerpen is de sluitertijd belangrijk. Modellen kunnen wel even roerloos stil staan, voor dieren is dat al een stuk minder makkelijk. Je hond of kat blijft niet zomaar bewegingsloos liggen om een foto te maken. Net daarvoor kan je een vlugge sluitertijd kiezen om toch je onderwerp volledig scherp in beeld te krijgen.

Bewegende voorwerpen fotograferen met een te lange sluitertijd zal geen duidelijke foto opleveren, die onduidelijkheid noemen we bewegingsonscherpte. De voorkeursstand ‘sluitertijdvoorkeuze’ kan je beter gebruiken bij bewegende voorwerpen.

Deze voorkeursstand zal je op je toestel vinden onder het knopje ‘S’. In het Engels is dit de afkorting van shutterspeed. Je kan dit knopje ook terug vinden onder Tv of T van time. Gebruik je deze stand zal je diafragma automatisch aangepast worden aan de omstandigheden.

Hieronder : snel bewegende vogels fotograferen , vergt een hogere sluitertijd. Bij de 1e foto zie je duidelijk bewegingsonscherpte, bij nummer 2 zit hij goed.

fotografietips fotograferen vogel basisbegrippen fotografie natuurfotografie
Bewegingsonscherpte door te lage sluitertijd…of een te vlugge vogel.
fotografietips fotograferen vogel basisbegrippen fotografie natuurfotografie
Hier zit de vogel goed!

Lees hier het hele artikel ‘wat is sluitertijd’?

De D van diafragma

Kleine ringetjes in de lens van je fototoestel die je open en dicht kan zetten om meer of minder licht binnen te laten. Met deze ringetjes bepaal je de scherptediepte van je foto. Met de scherptediepte zet je een onderwerp in de kijker en kan je een wazige achtergrond creëren of misschien wil je wel net het hele gebied scherp hebben onafhankelijk van de compositie van je foto.

Het knopje om de voorkeursstand voor je diafragma in te schakelen begint wellicht met een Av of D. Een beetje afhankelijk van het merk van toestel kan dit een verschil geven. De letter D staat dan voor het Nederlandstalige woord ‘diafragma’. Bij andere toestellen staat de letter A, de afkorting van het Engelstalige ‘aperture’. Kijk zeker even de handleiding na, zodat je meteen de juiste knop hebt.

Bij het fotograferen in de voorkeursstand ‘diafragma’ gaat je fototoestel automatisch voor jou de juiste sluitertijd toepassen die in die situatie het beste lijkt. Vooral bij donkere situaties en bewegende voorwerpen kan dit lastig. Deze stand kies je voornamelijk bij onderwerpen waarbij je op voorhand beslist of je enkel het voorwerp (vb. bloem) duidelijk wil tonen of de hele foto (vb. landschappen) scherp moet zijn.

Bij de aankoop van een lens kijk je naar het f-getal. Sommige lenzen hebben maar één getal voorhanden, andere lenzen bieden je de mogelijkheid om verschillende diafragma’s te gebruiken. De lenzen met meerdere mogelijkheden is voor een beginnend fotograaf altijd handig.

Hieronder 3 voorbeelden van een ander diafragma, door de kleinere waarde van het diafragma wordt de achtergrond wazig. Door de winderige dag is bij de 2e en 3e foto bewegingsonscherpte te zien. Op de 1e foto is de klaproos duidelijk veel scherper afgebeeld.

fotografietips fotograferen klaproos basisbegrippen fotografie natuurfotografie bloemen
diafragma f6.7
fotografietips fotograferen klaproos basisbegrippen fotografie natuurfotografie bloemen
diafragma f11
fotografietips fotograferen klaproos basisbegrippen fotografie natuurfotografie bloemen
diafragma f22

Lees hier het hele artikel ‘wat is diafragma?’

Laat de begrippen samenwerken in de belichtingsdriehoek!

3 van de bovenstaande basisbegrippen kun je laten samenwerken in de belichtingsdriehoek. Experimenteer eerst met de sluitertijd, iso-waarden en het diafragma. Met het fotograferen in de voorkeursstanden van sluiterstand of diafragma leer je je fotocamera dadelijk beter begrijpen.

Heb je deze onder de knie? Je vertrekbasis is steeds één van de 3 basisbegrippen en van daaruit kies je verder wat jij wil fotograferen. Welke zijde van de driehoek je ook kiest, het jouw creatieve keuze om helemaal jezelf te zijn en prachtige foto’s te maken.

En welk knopje jij hiervoor gebruikt op je fototoestel? Met de ‘M’ van manuele stand! Nee, je moet deze knop niet altijd gebruiken om prachtige foto’s te maken, het helpt wel om nog beter je fototoestel te gebruiken. Veel beter is om de compositierichtlijnen te volgen en die alvast ook toe te passen in je fotografie…nog meer trucjes die altijd werken!

Lees hier het hele artikel ‘ wat is de belichtingsdriehoek?

Wil je nog meer weten over de basisbegrippen?

In dit handige overzicht vind je veel meer artikels over de basisbegrippen, camera-uitrusting en allerlei andere fotografietips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: