Tips om kleine vogels te fotograferen
Wees vlug en ook geduldig
Gelukkig ben ik nooit beginnen met tellen hoeveel foto’s ik heb genomen waar de vogel net was gaan vliegen. Die kleine vogeltjes kunnen razendsnel zijn. Ze huppelen en springen in het rond en voor je het weer is de vogel gaan vliegen.
Het kan ontzettend ergerlijk zijn dat er een roodborstje vlak voor je voeten komt zitten en net wanneer je op de knop wil drukken besluit hij om er vandoor te gaan.
Roodborstjes zijn meestal de eerste vogels die besluiten om een kijkje te komen nemen wanneer ik op stap ga. Neem je camera dus maar meteen in je handen bij de eerste voetstap op je weg…of je bent rijkelijk te laat.

Waar kleine vogels fotograferen?
Beginnende fotografen raad ik aan om eerst te proberen in je eigen tuin te fotograferen of op plaatsen waar de vogels gewend zijn aan mensen. Dat kan ergens in de stad zijn , maar ook bij een aantal horeca gebouwen waar misschien de vogels gevoederd worden.
Waar vogels gewoon zijn aan mensen gaat de vogel niet zo vlug vliegen en het zal je als beginner behoorlijk wat ergernissen besparen. Ben je al wat gevorderd en je hebt jezelf erbij neergelegd, dat ergeren dat deze vogels vlugger zijn dan jij, je geen moer vooruit helpt, ga dan maar op stap in de vrije natuur.
In de natuur waarschuwen die kleine vogels elkaar immers bij indringers. Een klein seintje tussen elkaar en de hele groep is gaan vliegen. Je merkt meteen dat hun gedrag anders wordt. De kleine vogels kunnen ontzettend nieuwsgierig zijn maar ook vliegensvlug op de vlucht slaan.
In je eigen tuin fotograferen
Is er iets leuker dan de vogels in je eigen tuin te zien rondspringen en rondfladderen. Nee toch? Het is alweer enkele jaren geleden dat ik een net hing over de rode besjes in mijn tuin. Op een bepaald moment hing een vogel in het net, die me lekker in mijn vingers beet toen in hem bevrijdde.
Onderstaande jonge vogel (zanglijster) kwam al kijken of de besjes rijp waren en zo kon ik hem meteen fotograferen zonder hem te storen.

Niet alleen daarvoor, de struik gaf zo weelderig zijn vruchten af dat ik ze niet allemaal kon opeten. Het ideale moment om de vruchten terug te geven aan de natuur en het bleek ook nog het ideale lokaas te zijn voor talrijke vogels in mijn tuin.
Voederplank of nestkastje maken
De handigste manier om vogels naar je tuin te lokken is een voederplank of nestkastje te maken. Het bouwen van een voederplank of nestkastje hoeft echt niet moeilijk te zijn. Een paar oude planken en een likje verf en je bent in no-time klaar.

Kleed je voederplank aan met wat bladeren of struikgewas en creëer een natuurlijker uitzicht op je foto’s. Let ook op de achtergrond die jij aan je foto’s wil geven. Je kan zelf een achtergrond maken of de voerplank zo richten dat je meteen die prachtige groene struik op je achtergrond krijgt.
Vanuit je huis fotograferen
Gelukkig hebben wij graag vanuit ons huis zicht op de tuin en zijn de meeste huizen voorzien van een raam met zicht op het groen. Je kan dan ook je fototoestel opstellen in je huis en van daaruit fotograferen.
Stel je voederplaats of nestkastje zo op dat je het makkelijk in je vizier krijgt. Het grootste voordeel van fotograferen vanuit je huis is dat je de vogels niet stoort tijdens hun diner. Ze blijven zich zo normaal gedragen en je krijgt meteen veel natuurlijkere foto’s ervoor terug.
Leuk meegenomen is dat je in je huis veel makkelijker met een statief kan werken. Het zal de scherpte van je foto’s ten goede komen.
In de vrije natuur fotograferen
Maak een leuke wandeling
Wat ga ik graag wandelen en genieten van de rust van de natuur. Keer op keer laat ik me verbazen door landschappen, wildlife, vogels, kleurrijke bomen.
De winter heeft het voordeel dat de vogels zich niet zo makkelijk kunnen verstoppen tussen het bladerdek van de bomen. Laat het dus zeker niet na om ook tijdens dit seizoen vogels te fotograferen.
Fotograferen vanuit een vogelkijkhut
Veel vogelkijkhutten zijn zo geplaatst dat ze uitkijken over water. Eenden, reigers en andere wilde dieren zullen je ten deel vallen.
Toch zitten in de buurt van vogelkijkhutten meestal ook kleine vogels die nieuwsgierig komen kijken naar jou. Draai je daarom ook een rustig om, misschien zit er stiekem wel een vogel naar jou te kijken.

Stadsvogels : in steden fotograferen
Zelf wonende net binnen het stadscentrum, hoor ik bij het openen van mijn deur steevast de vogels gezellig kwetteren. Binnen de stad bruist het, net als in de natuur, van het leven van het dierenrijk.
De enkele bomen die er staan in mijn straat zijn talrijk bevolkt door kleine stadsvogels. Het ideale moment om mezelf met mijn fotocamera te settelen op het voetpad en leuke kiekjes te maken van de drukdoende vogels.
Fotografie instellingen
- Deze ontzettend vlugge vogels vragen een vlugge sluitertijd. Zet je fototoestel daarom ook in ‘sluitertijdvoorkeur’. Je fototoestel past je diafragma automatisch aan, aan de juiste lichtinval. Controleer dan wel op voorhand je iso-waarden.
- Je kan je camera in de meervoudige stand zetten, al heb ik zeg liever de enkelvoudige. Bij de meervoudige stand lijken de vogels vlugger te schrikken van het geklik van je fototoestel…wat ze vlugger op de vlucht doet slaan.
- Wees niet bang om een extra stukje van de omgeving op je foto te laten zien, je toont dan de natuurlijke habitat van de vogel.
- Een goede zoomlens maakt het wel een stuk makkelijker om niet al te dichtbij te moeten komen om deze kleintjes in de juiste focus te krijgen.

(verwar de boomklever niet met de ijsvogel, de duidelijk een langere bek heeft)