Dierenfotografie

Dierenfotografie : een ruim begrip. Welke dieren kan jij fotograferen en wat schaf je daar best voor aan!

Ik kan het niet ontkennen, dieren zijn altijd al en deel van mijn leven geweest en ze zullen het ook altijd wel zijn. Het verklaart wellicht mijn liefde om dieren te fotograferen, als natuurfotografe ontkom ik er niet aan. Kleine of grote diertjes ze zijn zo heerlijk in al hun facetten.

Dieren fotograferen

#Kattenfotografie

kat kattenfotografie dierenfotografie

Het eerste dier dat je tot je favoriete slachtoffer mag rekenen is wellicht je eigen huisdier. Mijn eigen kat is meermaals een leuke uitdaging om mijn eigen kunsten op bot te vieren. Het eigen willetje van katten kun je lekker uitspelen bij het fotograferen van katten.

Heb je al meerdere leuke foto’s? Dan ben je vlugger geneigd om de speciale effecten op te zoeken. Grijswaarden, sepia, close-ups… Experimenteer volop met je iso-waarden, sluitertijden en diafragma’s. Je huisdier is het ondertussen al gewoon om fotomodel te spelen, dan heb je net iets meer tijd om met je instellingen te spelen.

Bij het fotograferen van jonge dieren, hou je de moeder beter in de gaten! Een goede moeder blijft altijd waakzaam over haar kleintjes.

#Hondenfotografie

Honden fotograferen is over het algemeen iets makkelijker dan katten. Veel honden zijn opgeleid om braaf te gaan zitten of liggen. Zo kun je ze natuurlijk makkelijker in een studio fotograferen, wat je extra mogelijkheden geeft.

Nee, op de foto hiernaast zie je geen hond. Met het stokje voor zijn poten zou je anders denken dat deze parelwitte gans toch graag even een hond wil zijn!

Wil je meer actie in foto, ga dan aan de slag met hun favoriete speeltje! In hun eigen habitat waar het baasje meestal met de hond gaat wandelen is ideaal. De hond zal zich op zijn gemak voelen in de omgeving die hij kent. Geen stress voor je huisdier, leveren vast en zeker mooiere foto’s op.

Eend stok dierenfotografie

#Paardenfotografie

Opgegroeid tussen de pony’s, groot geworden tussen de paarden en ondertussen deel ik deze liefde met mijn dochter. Steevast neem ik mijn fototoestel mee als we met paard en koets op tocht zijn. De natuurpracht neem ik graag mee in mijn foto’s.

Bij paardenfotografie heb je de mogelijkheid om jezelf in een bepaalde tak te specialiseren. Ben je eerder geïnteresseerd in dressuur, jumping of toch maar alles tijdens de eventing. Liefhebbers van koetsen hebben veel keuze in de authentieke koetsen of de spectaculaire marathon.

#Insecten fotograferen

Vlinders, bijtjes, lieveheersbeestjes…heerlijk om ze bezig te zien. Meestal is er één probleem voor je camera…ze zijn zo klein! Als je inzoomt raakt je autofocus overstuur, zoom je uit dan moet je zoeken op je foto waar dat lieve beestje zich schuilhoudt.

Het is lang niet makkelijk om die allerkleinste diertjes vast te leggen, zelfs na een uitsnede moet de foto natuurlijk nog scherp zijn. Met een gewone lens gaat het dan meestal verkeerd.  Ben je niet zeker of dit iets voor jou is, huur dan eens een lens.

Kever insect dierenfotografie

Macrolenzen zijn speciaal ontwikkeld om de kleinste dingen te fotograferen. Deze lenzen worden ook gebruikt om bloemen te fotograferen en ook productfotografen gebruiken deze lens.

#Vogelfotografie

Geduld, veel geduld en nog veel meer geduld gaat er van je gevraagd worden om leuke foto’s van vogels te fotograferen. Vogels blijven nooit langs stilzitten, ze huppelen constant heen en weer. Tijdens de luttele 2 seconden die ik nodig heb om mijn camera te richten, is de vogel al gaan vliegen. Zelf heb ik toch een behoorlijke tijd nodig gehad voor ik mijn eerste leuke foto had, die eindelijk echt scherp was!

Laat altijd een beetje ruimte rond de vogel op de foto. Zo creëer je de illusie of hij elk moment kan gaan vliegen, wat meteen een extra dimensie en beweging brengt in je foto.

Vogel vogelfotografie bessen dierenfotografie
Deze vogel kwam stiekem in mijn eigen tuin kijken of de bessen al rijp waren.

De leukste momenten om vogels te fotograferen is op de stillere momenten van de dag. Vroeg in de ochtend of als het nog rustig is in het bos. De vogels kan je dan van dichterbij benaderen. Heb je een leuke tuin, dan kan je een paar voederplaatsen aanleggen en een kijkhut of houten wand met gaten maken om ze vandaar te fotograferen.

Wil jij jezelf gaan toeleggen op vogelfotografie is een goede zoomlens onontbeerlijk! De aanschaf van deze toch wel duurdere lens zal je behoorlijk wat frustraties besparen.

#Reptielen fotograferen

Ik geef het niet zo graag toe…ik ben niet direct fan van deze diertjes. Bij het bekijken van foto’s van reptielen valt het me wel altijd op hoe mooi hun huidstructuur is. De schubben van een slang of hagedis en de haartjes van die spin, het slijmerige van de kikker. Ze zijn altijd uniek op beeld!

krokodillen reptiel dierenfotografie

Geef jezelf de kans om te experimenteren met reptielen, in dierentuinen zitten ze veilig achter glas.

Deze 2 krokodillen in omarming kon ik fotograferen in de Beekse Bergen.

#Vissenfotografie

Een tak op zich van het fotograferen, meestal vergt het toch extra inspanningen van jou als fotograaf. Je kan gaan snorkelen in de zee en met een speciale onderwatercamera kun jij je gang gaan. Ga je dieper onder water is een duikcursus het aanbevelen waard.

Onderwaterfotografen nemen hun foto’s in RAW-bestand op. Zo krijgen ze nadien nog de kans om de foto’s makkelijker te bewerken. Onder water is het toch donkerder dan boven, nabewerking is dan noodzakelijk.

Speciale filters kunnen je helpen om reflecties van het glas tegen te gaan wanneer je aquariums gaat fotograferen. 

#Wildlifefotografie

Wildparken en dierentuinen

Ben je nog niet zo vertrouwd met ‘de wilde dieren’, bezoek dan een keertje een wildpark of dierentuin. De dieren zijn hier niet zo mensenschuw, zo kun je ze makkelijker van dichterbij fotograferen. Wil je liever nog niet investeren in die dure zoomlens en nog wat ervaring opdoen, dan is de dierentuin of een wildpark een héél goed begin.

Dierenfotografie Leeuw wildlife
dierentuin

In België en Nederland zijn helaas niet zoveel parken te vinden. Mijn favoriete parken om wilde dieren te fotograferen zijn ‘Het wildpark van de grotten van Han’ en ‘De Beekse Bergen’. België is 8 wildparken rijk. Je vindt ze vooral in Wallonië terug, in de provincies Namen, Luiken en Henegouwen.

Helaas werd in Nederland het laatste park in 2017 gesloten. Gelukkig zijn er veel nationale parken in Nederland waar tal van dieren rondlopen. De nationale parken op de hoge Veluwe staan bekend om de prachtige herten.

Wil je een bepaalde soort fotograferen? Doe dan eerst van onderzoek naar de gedragingen en leefgewoonten van dat dier. Natuurlijk zoek je even waar je jouw dier kan vinden.

Wil je jezelf verdiepen in wildlife? Duitsland is dan de ‘place to be’, het telt bijna 150 stuks aan wildparken. Duizenden hectaren waar jij je stevig op kunt laten gaan.  

Heb je na het deel vogels fotograferen, die zoomlens gekocht? Bij het fotograferen van wilde dieren gaat deze vast en zeker ook van pas komen.

Dieren opnemen in hun omgeving

Ga je dieren fotograferen, vergeet dan niet om ook een deel van de omgeving in de foto op te nemen. Neem verschillende foto’s ; close-ups en met hun natuurlijke omgeving. Plaats je dieren in hun natuurlijke leefwereld geeft dat landschap net dat extra vleugje dimensie aan je foto’s.  

Herten dierenfotografie wildlife
Herten in hun natuurlijke omgeving!

Aanverwante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: