Landschapsfotografie in 7 stappen

Landschapsfotografie in 7 stappen. Hoe begin je eraan en welke instellingen gebruik je!

Landschapsfotografie : hoe begin je eraan?

1) Kies een leuke plek, doe wat vooronderzoek

Een beetje vooronderzoek over een leuke plek die je in gedachten hebt kan nooit kwaad. Zoek op wat je er zoal in de buurt kan vinden. Misschien is de plek bekend om de dieren die er rondlopen of net die aparte planten die juist daar alleen maar groeien.

Kijk even of je onderstaande zaken terug vindt :

 • waar kun je de auto parkeren
 • is er een uitkijktoren
 • is er een meer of waterplas
 • welke dieren kun je tegenkomen
 • welke bloemen of planten kunnen in bloei staan
 • zijn er bergen of dalen
 • langs welke zijde van die prachtige vijver komt de zon op, of ga je die prachtige zonsondergang kunnen spotten
zonsopgang water, reflecties wolken natuurfotografie landschapsfotografie fotografietips
Zonsopgang aan de vijver in Blakheide te Beerse, België

2) Het nodige materiaal

 • je camera
 • de lenzen die jij wil gebruiken
 • eventueel filters (polarisatie of verloopfilter)
 • statief
 • inwendige versterking : eten en drinken!

TIP : steek ook niet teveel in je rugzak, je moet alle ballast mee kunnen nemen…ook op je terugweg

3) Waar ga je staan?

Voor je je statief opzet, kijk eerst goed rond waar je het beste uitzicht hebt. Het kan best zijn als je jezelf 2 meter verplaatst dat je een veel beter uitzicht hebt.

Blijf dus niet stilstaan nadat je bekomen bent van de prachtige omgeving. Verplaatst jezelf van voor naar achter en van links naar rechts en ook wel van boven naar onder.

natuurfotografie landschapsfotografie fotografietips bosfotografie
Het pad lijkt hier wel verlicht! In de winter kan je dit effect tegenkomen, er zijn dan geen bladeren meer die de zon niet toelaten tot op de grond.

4) Instellingen voor landschapsfotografie

 • Iso-waarden : zo laag mogelijk (ISO 100)
 • Diafragma : aan te passen aan de lichtinval (f11 is een populair diafragma bij normale omstandigheden)
 • Witbalans : zet je witbalans op schaduw, de kleuren zijn zoveel mooier en dieper
 • Sluitertijd: bij beweging vlug, anders minder snel, stromend water zijdezacht maken, doe je met een lange sluitertijd en best met je statief
 • een extra stop: heb je veel licht of donker , voeg dan ook eens een stop meer of minder toe, een beetje lichter of donkerder kan veel verschil maken
 • Belichting : zijlicht, meelicht of tegenlicht : doe je voordeel met het natuurlijke belichting.

5) Geduld beloont natuurfotografen

Natuurfotografie fotografietips dierenfotografie
De bruine slapende beer is hier een mooi detail.
Bekijk de prachtige rotsen op de achtergrond!
De dieptewerking is hier wel een heel stuk minder dan op een ander landschap.

Vooral als je dieren wil fotograferen is een grote portie geduld wel nodig. Je weet nooit op voorhand wat ze juist gaan doen. Hebben ze jou gezien? Lopen ze dan net weg of blijven ze nieuwsgierig nog even staan kijken naar jou.

Leuk is wel om op je landschapsfoto’s een dier of vogel gespot te krijgen. Een levenloos landschap is niet zo prettig om naar te kijken. Probeer in elk geval wat leven in je foto’s te krijgen : dieren, vogels, mensen, wolken die voorbij zweven, water dat stroomt,…

Ben je fan van het ‘blauwe uurtje’ ook wel eens het ‘gouden uurtje’ genoemd? Blijf dan rustig zitten, zet je statief op, en laat je camera om de paar minuten een foto nemen, zo kan je gebruik maken van een langere sluitertijd waarbij je minder ruis in je foto zal krijgen. Ondertussen kan jij genieten van de omgeving!

6) Wees jezelf

Kijken naar het werk van andere fotografen mag altijd. Je kan er altijd wat van leren of interessante zienswijzen aan opdoen. Het werk van anderen kopiëren dat laat je beter uit jouw mooie hoofdje.

Waarom zou je ook? Jezelf blijven in jouw foto’s, jouw eigen ‘ikje’ in je werk leggen is zoveel leuker. Fotografeer wat jij leuk vindt!

zonsopgang water, reflecties wolken natuurfotografie landschapsfotografie fotografietips
Op een normale dag had ik nooit deze donkere wolken kunnen fotograferen die een aankomende regenbui voorspelden.

Heb je de mogelijkheid om later nog eens terug te gaan, moet je dat zeker doen. De eerste keer ben je wellicht een beetje overdonderd door wat je te zien krijgt. De tweede keer ontdek je wellicht meer details op en zie je plaatsen die je de eerste keer mistte.

Zo kom je meteen weer bij regel 1 : je vooronderzoek! Regelmatig mis ik wel eens een leuke plaats omdat ik er pas de eerste keer was…een reden meer om nog eens terug te gaan.

zonsopgang water, reflecties wolken natuurfotografie landschapsfotografie fotografietips
Voorwerpen op de voorgrond kunnen helpen om de dieptewerking van je foto te verbeteren. Met deze zitbanken en afsluiting heeft je kijker meteen een idee van de grote van deze vijver.

Wees jezelf er ook van bewust dat landschappen veranderen. Die ene berg gaat natuurlijk niet op een andere plaats gaan liggen. De seizoenen kunnen de landschappen zodanig verkleuren, dat je ze na een paar maanden amper herkent.

Als je nog eens terug gaat probeer dan ook eens wat meer met die speciale filters. Monotoom, sepia, grijswaarden…ze kunnen je allemaal leuke foto’s opleveren. (veel fotografen doen dit thuis op in hun fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom)

Last but not least : geniet van de dag!!! Morgen zit je wellicht achter je computer om al jouw leuke foto’s te bewerken.

natuurfotografie boek landschapsfotografie fotografietips fotografie
%d bloggers liken dit: