Meteen de juiste witbalans kiezen
Ken jij die foto’s die er wat blauwachtig uitzien ook? Ja, die foto’s waarbij je denkt of ze wel van deze planeet genomen zijn. Net voor deze foto’s is een ongelooflijk handige truc om die andere planeet meteen om te toveren tot een prachtige foto.
Welke witbalans kies ik voor mijn natuurfotografie?
Bij de standaard instellingen in je fotocamera kan je kiezen uit een aantal mogelijkheden die reeds zijn voorgeprogrammeerd. Daglicht, kunstlicht (warm of koud TL-licht), bewolkt of de automatische zijn er enkele van.
Gebruik je de automatische witbalans zal je vast en zeker geconfronteerd worden met blauwachtige foto’s. Druk op de knop met de letters ‘WB’ op je fotocamera, daar kan je de instelling wijzigen.


TIP : Sommige camera’s zullen de term ‘schaduw’ gebruiken in plaats van ‘bewolkt
Is dit ook voor landschapsfotografie?
Natuurlijk! Voor alle natuurfotografie kan je deze truc toepassen. Landschapsfotografie, bospaden, wildlife….kortom alles wat met natuur te maken heeft. Super handig toch!
Voor altijd bewolkt!
Nee, zelfs niet tijdens de prachtigste dagen hoef je niet meer aan de witbalans te prutsen. Laat je witbalans maar gewoon staan op ‘bewolkt’. Het gaat ook die foto’s diepere kleuren geven.
De witbalans achteraf aanpassen.
Enkel als je fotografeert in RAW kan je achteraf de witbalans nog wijzigen in een fotobewerkingsprogramma. Wanneer je fotografeert in JPG is de witbalans achteraf een stuk moeilijker of helemaal niet te wijzigen.
Zet je witbalans meteen goed. Het zal je een aantal uren achter je computer uitsparen en je hebt meteen meer tijd om wat extra uren te fotograferen.
Experimenteren met een andere witbalans
Laat dit hele artikel je niet weerhouden om af en toe te gaan experimenteren met een andere witbalans. Het zal je zeker een aantal prachtige foto’s opleveren.
Met een uitgesproken koude of warme witbalans kiezen kan je meteen laten voelen in welk seizoen je hebt gefotografeerd…of net iemand op het verkeerde been zetten.



