Vlinders fotograferen

Vlinders zijn wellicht het meest geliefkoosde insect dat wordt gefotografeerd. Lees hier talrijke fotografietips!

Tips om vlinders de fotograferen

Ze zijn schattig, kleurrijk en héél beweeglijk…vlinders! Elk jaar opnieuw kijk ik er weer naar uit om deze prachtige insecten op het beeld van mijn fotocamera te kunnen vastleggen. Ze zijn dan ook bij uitstek één van de meest geliefde insecten op deze wereldbol.

Wanneer de rups zich heeft ontpopt tot een sierlijk fladdert het vrolijk van bloem naar bloem waar hij zijn veel van zijn eten vindt. Met een beetje geluk blijven ze zelfs even rustig zitten, zodat jij ze kan fotograferen.

fotografie natuurfotografie vlinderfotografie fotografietips vlinders fotograferen citroenvlinder
Een citroenvlinder op een wilde bloem.

Dagvlinders en nachtvlinders

In de vlinders kan je grote groepen onderscheiden. Vlinders die je in de dag tegenkomt en vlinders die het liefst in de nacht rondfladderen. Er zijn zelfs veel meer nachtvlinders, ook wel eens motten genoemd, als dagvlinders.

Je merkt het meteen, het vergt een hele andere manier van fotograferen. De tips die je hier vindt gaan over het fotograferen van dagvlinders.

De ideale periode om vlinders te vinden.

Niet het hele jaar door zal je vlinders tegenkomen. De ideale periode is tussen half mei tot half september, afhankelijk van wanneer de natuur tot leven komt en weer gaat rusten. Met een lange nazomer zal je dus veel langere vlinders kunnen terugvinden.

fotografie natuurfotografie vlinderfotografie fotografietips vlinders fotograferen dagpauwoog
2 x keer dezelfde vlinder maar vanuit een heel ander standpunt. Het levert 2 verschillende foto’s op.
fotografie natuurfotografie vlinderfotografie fotografietips vlinders fotograferen dagpauwoog

Niet alle soorten zijn even lang aanwezig. De levensduur van de ene vlinder is al wat langer dan de andere. De ene vlinder leeft maar een paar weken de andere een paar maanden tot een jaar. Ze hebben dus lang niet veel tijd om te overleven. Van de eitjes die ze leggen wordt maar 1 tot 5 % een rups of vlinder.

Waar vindt je vlinders terug

In de vele natuurdomeinen fladderen ze lustig rond

Maak een heerlijke wandeling in de vrije natuur en combineer de gezonde lucht met het spotten van vlinders. Je kan de vlinders spotten aan de rand van het bos en bospaden , waar het gras lekker lang staat.

Wilde bloemen vinden ze heerlijk. Kijk in de buurt van distels, netels en andere wilde bloemen. Zonnebloemen, duizendblad en hemelsleutel zijn ze eveneens gek op. Ook bij braamstruiken heb ik ze meerdere keren kunnen spotten.

fotografie natuurfotografie vlinderfotografie fotografietips vlinders fotograferen koolwitje
Koolwitje smult van een boterbloem
fotografie natuurfotografie vlinderfotografie fotografietips vlinders fotograferen koolwitje
Het koolwitje schittert tegen de paarse bloemen.

Vlinders fotograferen in je eigen tuin

Een extra motivatie om bloemen in je eigen tuin te planten, een aantal soorten zal zeker vlinders aantrekken. Een aantal soorten zoals de vlinderstruik, lavendel of ijzerhard zijn enorm aantrekkelijk voor vlinders.  Vlinders in je tuin brengt meteen wat vrolijk leven en een extra reden om vanuit je tuin te fotograferen.

Bezoek eens een vlindertuin

De uitgelezen plaats om vele vlindersoorten bij elkaar te treffen. Laad je batterijen maar op, je zal je heerlijk kunnen uitleven. Neem eventueel ook je statief mee, je kan hier je uitgebreid je tijd nemen om aan de slag te gaan.

Instellingen voor je fotocamera

Vlinders zijn beweeglijk, je stelt dus alvast best een vlugge sluitertijd in. Zorg er wel voor dat jij niet te veel beweging maakt. Het kan de vlinder doen schrikken en wegvliegen. Neem dan ook beter een lens waar je al wat beter mee kan inzoomen, zo stoor je je onderwerp niet.

In de vele natuurdomeinen heb je niet rustig de tijd om je statief op te zetten. Veelal ga je dan ook uit de hand moeten fotograferen. Je zal veel knielen om vlinders te fotograferen, een steun maken met je ellenboog op je knie of bil kan dan zeker van pas komen.

Veel vlinders zal je terug vinden op planten die in de zon staan. Je iso-waarde kan je daarbij ook laag houden om zo ruis te voorkomen. Experimenteer met je diafragma, je hoeft het op een zonnige dag niet helemaal open te zetten.

fotografie natuurfotografie vlinderfotografie fotografietips vlinders fotograferen atalanta
Het felle zonlicht kan ook ontzetten prettig werken, zo schijnt de zon tussen het bladerdek door op de vlinder, die duidelijk heerlijk zat te genieten van de warmte!

Wel leuk wanneer je je diafragma-waarde zo laag mogelijk zet, is de scherptediepte te wijzigen en zo in je foto een heel ander effect te geven. Een onscherpe of onscherpe achtergrond kan veel verschil maken. En waarom niet de zon even volledig achter je onderwerp plaatsen.   

TIP :  in de ochtend zijn vlinders meestal rustiger omdat ze ontwaken door het warme zonlicht. Je krijgt dan al wat langer de kans om je compositie te bepalen  en je hebt minder last van hevig zonlicht.

Na het experimenteren van vlinderfotografie

Ben je ondertussen helemaal in de ban van vlinders? Ga dan ook eens aan de slag met macrofotografie. Het levert je nog extra details op in je foto. Met macrofotografie kan je ook aan de slag gaan om tal van andere insecten te fotograferen.

Denk hierbij aan libellen, sprinkhanen, bijen, wespen, mieren en nog vele anderen.

Interessante artikels voor jou!

camera uitrusting fotografie natuurfotografie fotografietips landschapsfotografie statieven
fotografie fotografietips natuurfotografie vogelfotografie wildlifefotografie vogels fotograferen
fotografie fotografietips natuurfotografie landschapsfotografie
%d bloggers liken dit: