9 Tips om paarden te fotograferen
Veelzijdig, sierlijk, eerlijk en altijd bereid om de mens te dienen. Sinds mensenheugenis zijn er paarden om de mens te helpen bij transport, het maken van voedsel en tal van andere taken.
Paarden vindt je in alle maten, kleuren en gewichten. De kleine schattige pony’s met unieke vlekken kan je niet vergelijken met de Brabantse trekpaarden. Dat is net wat deze tak van dierenfotografie zo veelzijdig maakt. Niet enkel zijn paarden enorm verschillend van vorm, maar ook in de disciplines waarvoor ze worden ingezet.
Wat me meestal nog het meeste raakt is de liefde tussen mens en dier. Geen enkel dier heeft zoveel respect voor een mens als het paard. Hoe sterk het paard ook is, het zal zijn baasje nooit pijn doen wanneer hij eerlijk behandeld wordt en die liefde voor elkaar straalt meteen op je foto.
Luister naar de natuur van het paard
Hoe staan de oren, naar voren of achter

De oren van het paard verraden veel over hoe het zich voelt. De oren kunnen nieuwsgierig naar voren staan om een luttele seconde later naar achter te draaien om te late zien wie de baas is.
Ga nooit zomaar een weide in zonder de eigenaar of iemand anders die het paard goed kent. Vooral de mannelijke soort of leidster van de kudde kan aardig vervelend uit de hoek komen.
Blijf een paar meter van de achterzijde
Hoe mooi en leuk die staart ook is die aan de achterzijde van het paard hangt, bekijk hem toch maar op een afstandje tot de eigenaar zegt dat het ok is.
Niet alle paarden voelen zich meteen goed bij bezoekers en dan kunnen de achterbenen wel een keertje raar uit de hoek komen. Je hebt liever geen stamp van die sierlijke, sterke achterbenen.

Vraag raad aan de eigenaar
De eigenaar kan je vast en zeker het lievelingsplekje van zijn paard vertellen. Net daar voelt het paard zich het meest op zijn gemak en laat zich wellicht makkelijk fotograferen.
Paarden kunnen ook ontzetten nieuwsgierig worden na een tijdje. Ze willen gewoon weten of dat fototoestel dat jij vasthebt niet toevallig een lekker hapje is, let daarmee op als het paard plots vlak voor je neus staat. Je camera wegdraaien is dan meestal genoeg om het paard op andere gedachten te brengen.
De sierlijkheid van het paard fotograferen
Geef het paard een goede poets- en knipbeurt
Het paard op voorhand borstelen maakt de vacht nog glanzender. Manen en staart die netjes verzorgd zijn is voornamelijk bij wedstrijdpaarden iets wat je zeker in de gaten moet houden. Bij portretfotografie kan je de eigenaar vragen om de manen van het paard in te vlechten en het tuig glimmend op te poetsen. Geef de hoeven een extra laagje hoefvet , zodat ze heerlijk zwart gaan glimmen.
Bij paarden in de weide fotograferen is die poetsbeurt niet makkelijk. Ken je de eigenaar van het paard kan je hem vragen om de dag voordien te poetsen. Het paard zal dan sierlijker zijn en na een nachtje slapen er toch natuurlijk uit zien.
Zweet of geen zweet
De haren van wedstrijdpaarden worden een aantal keer per jaar geschoren. Het zweet afdrijven en weer op de juiste temperatuur komen is dan veel makkelijker. Zo zien deze paarden er altijd sierlijk uit.
Ongeschoren paarden hebben vooral in de winter een veel dikkere vacht. Indien paarden niet zweten valt dit nog reuze mee dat de vacht mooi blijft, vanaf het paard gaat zweten lijkt het eerder op een zootje ongeregeld.
Net dit zootje kan ook extra uitdrukking in je foto. Denk hierbij aan de trekpaarden die ploegen op het veld of boomstammen slepen uit het bos. De extra lange haren van de trekpaarden die bedropen zijn van het zweet geven je foto extra dimensie.

De sierlijkste soort
Net als bij mensen heb je paarden die veel fotogenieker zijn dan andere. Ieder mens en dier heeft zijn mooie en minder mooie kanten. Altijd wel leuk meegenomen dat het paard net op het moment dat jij wil fotograferen zich fotogeniek opstelt.
Bij allerlei paardenshows worden daar enkele trucjes voor gebruikt. Zwaaien met een papiertje of een doosje met wat kleine keitjes erin om wat geluid te maken. Het kan allemaal helpen om je paard eleganter op foto te krijgen, let er natuurlijk wel op dat je paard niet bang wordt.
De fotolocatie
Geniet van het zonlicht

Ga lekker vroeg op stap om paarden te fotograferen, ze zijn dan het rustigste in de weide. Paarden zijn van nature vluchtdieren en zullen tegen de avond onrustiger worden omdat ze ‘in het wild’ moeten vluchten voor roofdieren. Tijdens het halfduister ziet een paard ook het best, veel beter als mensen. Het zal je dan ook makkelijker zien aankomen en merken dat jij niet één van die roofdieren bent die ze wil opeten.
Bij het vroege ochtendlicht kan je genieten van prachtige zonnestralen tijdens het ‘gouden uurtje’ die het gras nog een warmere kleur zullen geven. Fotografeer je in de bossen, vang dan de zonnestralen die tussen het bladerdek stralen en zet je paard in het zonlicht. Ga eerst op verkenning in een bos, zodat je weet waar het mooiste licht valt.
Lees hier mijn artikel : Welke soorten belichting bestaan er?
Zoek een mooie achtergrond uit
Vermijd lelijke gebouwen en rommel op de achtergrond. Zoek een plekje uit zodat het lijkt of het paard zich helemaal in de natuur opgaat. Ook voor portretten van mensen met paarden is moet je dit zeker doen. Die mooie achtergrond zal je onderwerp nog mooier maken.
Camera-instellingen
- Diafragma : Bepaal of je de achtergrond wazig wilt hebben of net niet. Lees hierover mijn artikel over diafragma nog eens na, hoe je dit kan bereiken!
- Sluitertijd : paarden zijn levende dieren die veel zullen bewegen, gebruik dus best een hogere sluitertijd. Bij fotoshoots waarbij het paard stilstaat kan je een lagere sluitertijd gebruiken als is de factor ‘altijd leven’ net zoals wind. Bij een te lage sluitertijd zal je vast en zeker bewegingsonscherpte krijgen.
- ISO-waarden : paarden zal je meestal buiten fotograferen, hierdoor zal je meestal van lege iso-waarden kunnen genieten. Iso waarden vanaf ISO 50, 100 of 200 zijn dus mogelijk
- Witbalans : zet maar op schaduw, zodat je meteen diepere kleurenwerking krijgt
- Kikkerperspectief : het paard lijkt nog groter te worden als je van laag bij de grond naar boven fotografeert.
- Objectief : Een goede zoomlens zal je wel nodig hebben, meestal loopt het paard wat verder van je af en inzoomen is dan een must. Reken op een zoomlens met een brandpuntsafstand van +/- 200 mm. Bij paarden in landschappen worden ook wel eens groothoeklenzen gebruikt. Je lens of objectief hangt dus af van het soort foto je wil maken.
- Flitser : nee, wacht even! Je zal het paard aan het schrikken brengen. Wil je toch flitsers of lichtboxen gebruiken, neem dan de tijd om je paard op voorhand een schriktraining te geven en het paard gewoon te maken aan flitsers. Het enige wat een paard kan vergelijken met de flits van je fotocamera is de bliksem. Train het instinct van je paard alvast op het geflitst en flapperende paraplu’s…dat kan ook de eigenaar al een paar dagen op voorhand doen.

Inspirerende paardenfotografie
- Details van paarden fotograferen
- Eventing fotografie
- Paardrijlessen
- Springwedstrijden
- Dressuurwedstrijden
- De kracht van de overwinning
- Veulens, van geboorte tot zelfstandig zijn
- Paarden in de weide
- Trekpaarden aan het werk
- Het ambacht : Hoefsmid en veearts
- Wilde paarden (in onze natuurdomeinen)
