Dierenfotografie

Katten fotograferen

Tips voor het fotograferen van katten.

Poes, poes, poes,…

Als hij op zijn buik ligt, is hij zwart…. Als hij op zijn rug ligt, is hij wit. Soms is het een bolletje, andere keren een lange mat!

Ja toch wel! Ik heb het over onze huisgenoot : onze kat…of eerder onze kater. Hij is namelijk mannelijk van geslacht. Gecastreerd, zodat hij de vrouwelijke kattinnen die hier talrijk rondlopen, niet constant van kleine schatjes voorziet.

katten fotograferen kattenfotografie fotografietips dierenfotografie

Katten fotograferen

Als er nu één dier is dat graag zijn eigen gang gaat en zich niets laat dikteren dan is het wel de kat! Een kat laat zich niet dwingen om te gaan zitten of liggen als een hond. Laat de kat in zijn eigen waarde, dat geeft de mooiste foto’s.

Wees voorbereid, hou alvast je camera bij de hand. Als je met katten aan de slag wil, geeft de onvoorspelbaarheid van de kat meestal de mooiste foto’s. Vooral als hun aandacht getrokken wordt door iets, komen die nieuwsgierige blikken mooi tot hun recht.

De habitat van de kat

Probeer katten zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te fotograferen. Hier zijn ze rustig en voelen ze zich comfortabel.

Vraag de eigenaars wanneer ze het actiefste zijn. Katten zijn nachtdieren en slapen veel in de dag. Een slapende kat is leuk om te zien, maar zal je niet de mooiste plaatjes opleveren.

Voeder de kat ook niet voor een fotoshoot, ze worden er slaperig van! Neem liever wat speeltjes mee, eventueel een nachtje samen met wat kattenkruid. Katten zijn dol op de geur, wellicht moet je wellicht wat poetsen achteraf.

Wanneer je studioverlichting of softboxen meeneemt, laat de kat dan rustig wennen aan die nieuwe dingen. Je jaagt hem beter niet de stuipen op het lijf, zodat je de kat de hele dag niet meer te zien krijgt. Wees voorzichtig met je flitser!

Cat embracing heart
Lief, schattig en fotogeniek!

Eekhoornstaart

In de winter valt het ons altijd op dat onze half langharige kat dubbel zo dik is als tijdens de zomer. Niet dat hij in de winter plots veel meer eet. Hij krijgt in de winter zijn eigen natuurlijke, super dikke wollen jas mee. We noemen het dan wel eens ‘ons bolletje wol’…en zijn staart lijkt dan op die van een eekhoorn.

Bij katten die goed voorzien zijn van een mooie haardos, kan je dus tijdens meerdere seizoenen, volledig andere foto’s van maken. In de winter ziet mijn kat er een stuk omvangrijker uit dan tijdens de zomer.

Camerainstellingen

De beste truc als je met dieren bezig bent is een snelle sluitertijd. Zet de sluitertijd even vlug als je kat kan zijn.

Wat ik doe als ik net mijn camera vast heb en nog geen tijd om instellingen aan te passen…zet hem op automatische stand! Voor je het weet mis je anders dat ‘lucky shot’ of lijken je foto’s echt nergens op.

  • Sluitertijd : van 1/100 of hoger
  • Diafragma : zo klein mogelijk, zo krijg je meer licht
  • Lens : eentje waarmee je wat kan inzoomen, katten houden er niet altijd van dat je te dicht komt
  • Flitser : liever niet, enkel wanneer de kat zich er rustig bij voelt
Fotografie katten fotograferen

Deze prachtige kat kwam ik tegen op één van mijn vele wandelingen. Koninklijk, zijdezacht en prachtige ogen! Ze was een beetje bang, ik hield me op een afstandje, zodat ze heerlijk kon poseren.

Hulp bij de fotoshoot

Soms is het leuk…soms is het net iets te leuk! In het midden van een fotoshoot krijg je plots hulp….van je kat. Vooral als je met van die kleurige knikkers bezig bent, is mijn kat plotseling héél geïnteresseerd om te komen kijken wat er zoal gebeurt in zijn huisje.

Op de onderstaande foto lijkt hij rustig, al verraden zijn oortjes het al…dat hij 2 seconden later vol ornaat op de knikkers sprong. Na een klein schrikmomentje kwamen we beiden even later weer bij, na een gezellige aai over zijn hoofd.

Daag je kat gerust uit als hij komt helpen bij de fotoshoot, het kan voor beiden héél gezellig zijn!

Cat helping with fotoshoot
Altijd zin in een spelletje met knikkers…

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: