Paddenstoelen fotograferen

De ideale factor om jouw tijdens de herfst naar een bos te lokken. Kleurrijk, prachtig en ze laten zich gewillig fotograferen. ga met deze fotografietips aan de slag!

11 Tips om de mooiste foto’s te maken van paddenstoelen

Net als vele natuurelementen zijn ze maar tijdelijk beschikbaar. Paddenstoelen zijn daar zeker een voorbeeld van. Meer dan 5000 soorten paddenstoelen zijn er nog in de streken van België en Nederland.

Laat je verrassen door deze vele soorten, van klein naar groot en de ene al wat kleurrijker dan de andere!

Het juiste seizoen om paddenstoelen te vinden

Vanaf half september kan je ze al terugvinden, een beetje afhankelijk van hoe vroeg de herfst zich inzet. De allermooiste periodes zijn oktober en november. De omgeving heeft rond die periode zich al wat meer gehuld in een herfstjas

De kleuren van de herfst maken de paddenstoelen net zo mooi en kleurrijk op je foto. Tijdens de andere seizoenen kan je ze ook wel terugvinden, in minder mate maar daarom niet minder prachtig.  

paddenstoelen fotograferen fotografie herfstfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog

Waar vindt je ze terug

Hou de plaatsen in de gaten waar gevallen bomen en bladeren liggen. Kijk rond naast je pad, en een klein stukje verder tussen het mos. Paddenstoelen groeien graag op wat reeds verrot is. Het is immers een schimmel die onder de grond al een tijdje groeit voor je hem aan de oppervlakte ziet.

Paddenstoelen zijn enorm nuttig voor onze natuur. Ze verteren het achtergebleven afval tot weer een bruikbare meststof. Of ten minste voor ze zelf worden opgegeten door slakken, eekhoorns of bosmuisjes. Wees zelf voorzichtig met het eten van wilde paddenstoelen, 90%  is giftig, koop ze dus best voor jezelf in de winkel.

Met een wazige achtergrond

Zet de paddenstoel meteen in de kijker en ga voor een geheel of gedeeltelijk, wazige achtergrond. Net als bij bloemenfotografie is dat ene element in je foto het aantrekkingspunt en zet je dat element extra in de kijker door de achtergrond te laten vervagen.

Stel scherp op de hoed van de paddenstoel, dat is het punt waar iedereen als eerste naar kijkt. Zoom met je zoomlens in op de hoed zodat de achtergrond wazig wordt.

Laag bij de grond

Een paar uitzonderingen kunnen al eens hoog in de boom hangen, meestal zijn paddenstoelen laag bij de grond te vinden. Net tijdens het seizoen dat de ondergrond vochtig en modderig kan zijn kom je die pareltjes tegen.

Neem daarom altijd een waterwerend zeil mee, zodat je op je tocht bij dit soort fotografie niet door kou en vocht geveld bent voor de rest van de dag. Bij de aankoop van je camera kan je altijd uitkijken naar een kantelbaar scherm.

Gebruik je kantelbaar scherm

Het meest dankbare aan mijn fotocamera is toch wel het kantelbare scherm. Super praktisch bij het fotograferen heel laag bij de grond of net heel hoog. Het scherm kan ik omhoog, omlaag en zelfs helemaal naar voor draaien (ideaal voor vloggers). Kijk er zeker na bij de aanschaf van je fototoestel, je bespaart je gewicht van het zeil mee.

paddenstoelen fotograferen fotografie herfstfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Deze paddenstoelen vond ik in de maand maart.

Storende objecten verwijderen

Check altijd of er geen afgevallen takjes, gras of andere objecten storen wanneer jij je foto neemt. Takjes kan je makkelijk verwijderen, gras duw je even opzij. Probeer je foto in elk geval zo natuurgetrouw weer te geven. Wil die boomstam even niet opzij gaan liggen, verwerk hem dan op een ludieke manier in je natuurfotografie.

De onderzijde van de paddenstoel

Standaard in mijn uitrusting zit een hoofdlampje geborgen. Net omdat het wel eens wat later durft te worden en de nacht soms wat vroeger begint. Tijdens de herfstperiode staat de zon al wat lager en komt het zonlicht niet altijd tot bij de paddenstoel.  

paddenstoelen fotograferen fotografie herfstfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Net als bij champignons zou een zacht borsteltje hier van pas komen, zo zou ik het zand al kunnen verwijderen voor het fotograferen.

Dat hoofdlampje komt ook van pas bij het fotograferen van de onderzijde van je paddenstoel. Belicht de onderzijde met je lampje en creëer meteen een leuk bijkomend effect.

Check op voorhand wel even de kleur van je lamp, het koude of warme licht heeft veel invloed op je foto. Geen hoofdlampje in de buurt, probeer dan met het lampje van je smartphone op zaklamp.

Een andere truc is om een velletje aluminiumfolie of ander weerkaatsend materiaal mee te nemen en zo het licht op je foto te reflecteren doorheen het al wat donkere bos. Zet je iso-waarden alvast wat hoger, zodat je de mindere lichtinval in het bos al kan verbeteren.

Schuif een beetje op of achteruit

Een klein stukje opzij gaan zitten kan een heel ander beeld of achtergrond opleveren in je foto. Veel paddenstoelen staan niet mooi recht op staat het hoedje een beetje scheef. Net dat kan heel welkom zijn om net iets meer of minder van de paddenstoel te tonen.

Laat je leiden door de regel van derden om zo ook de omgeving mee te nemen.

paddenstoelen fotograferen fotografie herfstfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Het zonlicht dat tussen het gras schijnt is prettig meegenomen. Teveel gras om allemaal te verwijderen, ook het zand op zijn hoofd heb ik laten liggen.

Neem een klein statief mee

Het leuke aan paddenstoelen is dat ze niet gaan lopen zoals de kleine vogels of ander wildlife dat je tegenkomt. Je kan gerust je tijd nemen om dit wonder te fotograferen. Het voordeel is dan ook dat vooral bij de grotere exemplaren je veel minder last hebt van wind.

De stevigere exemplaren blijven roerloos staan door wind en regen. Bij het fotograferen van bloemen kan je van die minste zucht wind toch wel wat hinder van ondervinden, gelukkig veel minder bij paddenstoelen.

Je sluitertijd kan je dus makkelijk een stuk verlagen bij het gebruiken van een statief. Gebruik een gorrillapad of platypod, waar je heel laag bij de grond kan zakken. Bij de hogere iso-waarden die je in donkere bossen zal nodig hebben, kan je zo het ruis in je foto laag houden.

Groepen paddenstoelen fotograferen

Afgezaagde of omgevallen bomen zijn het decorstuk bij uitstek om groepen paddenstoelen te fotograferen. Met een grote hoeveelheid lijken ze soms te zijn aangestormd om op die ene boom te mogen groeien en te schitteren.

paddenstoelen fotograferen fotografie herfstfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog
Een groep paddenstoelen gezellig bij elkaar. Rechts zie je een uitsnede uit deze foto.
paddenstoelen fotograferen fotografie herfstfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog

Deze groepen zijn meestal wat kleiner en worden niet zo groot als bv de rood-met-witte-stippen vliegenzwam. Ze staan lekker warm bij elkaar, door hun bruinere kleur krijg je meteen dat gevoel van samenhorigheid.

Details van deze groepen kunnen bijzonder mooi zijn. Ze staan zo dicht bij elkaar dat je een soort patroon kan krijgen.

Neem een ander stukje herfst bij op je foto

paddenstoelen fotograferen fotografie herfstfotografie natuurfotografie fotografietips fotografieblog

De herfst bezit vele prachtige vruchten en elementen, die zo mooi kunnen zijn op je foto. Laat voor een keertje wat extra van de andere geschenken van de natuur in je foto zien. Laat even die wazige achtergrond voor wat het is en smul van een kastanje die uit zijn jas barst.

Interessante artikels voor jou!

basisbegrippen fotografie fotografietips natuurfotografie witbalans
camerauitrusting fotografie natuurfotografie statief
natuurfotografie vlinderfotografie insecten fotograferen fotografietips
%d bloggers liken dit: