Creatief fotograferen

Kinderen leren fotograferen

Een kind met interesse voor fotografie? Een aantal tips om je kind te stimuleren!

Hoe laat je een kind kennismaken met fotografie?

Met véél plezier toon ik je in dit artikel foto’s gemaakt door mijn dochter!

Is jouw kind geïnteresseerd in jouw fotocamera? Krijg je plots de vraag ‘mag ik ook eens proberen?’. Schuif dan een beetje opzij en geef die camera eens aan je kind!

Zet je camera op automatische stand

Begin niet meteen over een heleboel instellingen die moeten ingesteld worden. Zet je camera maar op automatische stand. Het in- en uitzoomen vraagt voor een kind al een behoorlijke behendigheid en concentratie. Het gaat kinderen om het beeldje dat ze zien, die instellingen schrikt ze alleen maar af.

Is je kind wat verder gevorderd en begint het zicht af te vragen waarom al die knopjes op die camera staan…dat is het uitgelezen moment om die ‘speciale effecten’ boven te halen.

Foto’s in grijswaarden, sepia, pop-up kleur, en last but not least; monotoom ( ja, dat leuke speeltje waar er 1 bepaalde kleur uitspringt, is super interessant voor kinderen!)

Leen je oude camera uit

Wat is er leuker voor een kind als zijn/haar eigen camera? Heb je nog een camera waar je niets mee doet of ben je al langer van plan om je een nieuw exemplaar aan te schaffen? Geef je oude camera dan aan je kind!

Indien je een fotocamera wil aanschaffen voor je kind is een digitale compactcamera met een goede zoomfunctie héél interessant. Zoomfuncties van deze fotocamera’s overtreffen wellicht ver jouw 200 mm lens…tot groot plezier van je kind.

Speelgoed fotograferen

Als kinderen wat minder interesse vertonen in hun speelgoed, is dit misschien het ideale moment om ze hun speelgoed te laten fotograferen.

Speelgoed film kinderen fotografie

Door speelgoed te fotograferen en telkens 1 van de items te verplaatsen krijg je een soort filmpje. Wil je een echt filmpje maken? Importeer de foto’s in PowerPoint, maak een diavoorstelling van je foto’s en je eerste filmpje is klaar!

Dierentuinen

Kinderen en ook volwassenen worden automatisch aangetrokken tot dieren. Wellicht is het succes van dierentuinen hiermee te verklaren. In elk land vindt je dierentuinen, wildparken en safariparken. Meestal moet je dus niet eens ver rijden om een dierentuin te bezoeken.

Heb je kinderen die niet geïnteresseerd zijn in fotografie, dan gun je ze met een dagje dierentuin altijd een plezier. Een dagje uit voor het hele gezin!

Leeuw close-up Natuur
De foto van de leeuw in de Beekse Bergen. Met haar compact camera met superzoom kon mijn dochter een prachtige close-up foto maken.

Wandelen in natuurparken en bossen

Natuurparken en bossen zijn in volle opgang! Waarom ook niet een stevige wandeling door bossen of parken. Veel parken zijn trouwens voorzien van dieren, uitkijktorens of zelfs een speelbos.

Kijk na of er geen excursies worden gegeven in deze natuurparken. Wellicht doet de gids jou en jouw kind natuurfacetten ontdekken waarvan je eerder niet eens het bestaan kende. Die nieuw ontdekte natuur zijn immers toch immens interessant om te fotograferen.

Bomen lucht wolken
Vergeet zeker niet naar boven te kijken!

Experimenteren met een drone

Voor de durvers… Hip, trendy en vooral ‘cool’ bevonden door de jeugd. Gooi die Playstation of Nintendo aan de kant en ga aan de slag met de joysticks van een drone! De eerste modellen zijn reeds beschikbaar vanaf +/- 100 euro

Zoek de ruime velden op om te experimenteren met drones. De mooie vergezichten zullen je verbazen en leveren tal van leuke foto’s op. Plaatsen waar je zelf niet bij kan komen, daar kun jij wel met je drone komen.

TIP : Kijk eerst de regels na ivm dronefotografie zowel voor België als Nederland zijn tal van regels van toepassing!

Opleidingsscholen voor dronefotografie zijn eveneens beschikbaar in beide landen.

Ga eens naar een fotografiebeurs

Is je kind al wat verder met experimenteren of zoekt het een uitdaging om te fotograferen, ga dan eens naar een fotografiebeurs. Op deze beurzen krijg je ruim de kans om kennis te maken met vele facetten van de fotografiewereld.

Natuur-of wildfotografie, skateboarders, trampolinespringers, studiomodellen eventueel verkleedt als alien,… Het komt er allemaal aan bod. Wellicht ontdekt je kind daar nieuwe mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen!

Wellicht komt je kind tot inzicht dat er nog vele dingen kunnen gefotografeerd worden en kan het weer even verder in de ontwikkeling naar de eigen stijl.

Eventjes geen zin?

Wees niet bang als je kind even geen zin heeft om te fotograferen. Het is immers best vermoeiend om je te richten op je doel en geconcentreerd te blijven. Als je kind echt geïnteresseerd is neemt het zo weer het fototoestel bij de hand!

Inspirerende artikels voor jou!

natuurfotografie vlinderfotografie insecten fotograferen fotografie fotografietips
fotografie creatief fotoshoot achtergrond maken fotografietips
natuurfotografie fotografiechallenge challenge  fotograferen fotografie fotografietips

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: