Stockfotografie

Stockfotografie ; wat is het en waarom zou je ermee willen beginnen!

Wat is stockfotografie?

Stockfotografie zijn websites met databanken van digitale foto’s, video’s of vectoren. Je kunt op deze website dus naar afbeeldingen zoeken die je kunt gebruiken voor kalenders, postkaarten, magazines, tekeningen, technologie, dieren, mensen,.. … Het is zo uitgebreid dat je er zeker wel iets vindt wat je interesseert!

Waarom beginnen met stockfotografie?

Waarom ik begon met stockfotografie? Eerst en vooral om mijn kwaliteiten te testen met andere fotografen. Met het idee van mijn eigen website te starten, wil ik toch echt wel weten of mijn foto’s bruikbaar zijn en van goede kwaliteit.

De foto’s die ik op deze website gebruik zijn meestal ook te koop op deze stocksites. Laat je niet misleiden…de gebruikte foto’s op deze site hebben een héél kleine resolutie en voorzien van copyright!

Champagne  kurk Nieuwjaar
stoppers New Year
Een van mijn foto’s op de stocksites.
Verkrijgbaar zonder tekst zodat jezelf je eigen tekst erbij kunt plaatsen!

De opbrengsten van een stockfoto?

De opbrengsten van stockfotografie zijn eerder laag. Het begint met 0.25€ per verkochte foto, dit stijgt naarmate je hoeveelheid verkochte foto’s en is afhankelijk van stockbureau tot stockbureau. Inderdaad…je moet dus al een grote collectie beschikbaar hebben om een beetje rendement te hebben. Als beginner zoals ik ben ik al ontzettend blij dat ik de eerste foto’s verkocht heb. Het is een beetje ‘kicken’ als je lekker lui in de zetel hangt en plots de melding krijgt “je hebt een foto verkocht”.

De meeste stockfotografen die goed geld verdienen hebben duizenden foto’s online staan. Hou jezelf dus geen spiegel voor als je hiermee begint! Als beginner kan het best zijn dat je een druppel bent in een grote oceaan. Met een paar foto’s tussen miljoenen anderen is het een eerder concurrentiele markt. Maar wees gerust er is nog plaats zat in deze virtuele wereld, zodat er altijd nog iemand bij kan!

Welke foto’s verkopen op stocksites?

Probeer commercieel te denken! Doe eens een tijdschrift open en kijk eens of je in een hoekje geen naam van een stocksite ziet staan, je zal verbaasd zijn hoeveel je er vindt. Weet je niet welke foto’s te verkopen? Elke maand sturen de stocksites je een mail met inspiratie of foto’s die door hun klanten gevraagd worden. Er staan meestal ook documenten op hun sites met wat de voorgaande maanden gevraagd werd. En Kerstmis…dat verkoopt altijd!

Op welke stocksites ben ik actief?

  • Shutterstock : de grootste onder de stocksites, met meer dan 260 miljoen beschikbare foto’s en elke week koen er daar nog meer dan 1 miljoen bij. De toelatingsvoorwaarden zijn een aantal jaren geleden makkelijker gemaakt. Je moet minimum 10 foto’s insturen , waarvan er 3 goedgekeurd dienen te worden. Ik had er gelijk 7 goedgekeurd.. dat liep vlotjes. Op deze site mag je zoveel foto’s insturen als je wil, als ze goedgekeurd worden, kan je ze verkopen. Mijn portfolio vindt je via deze link : http://www.shutterstock.com/g/Studio+Stien?rid=218015425
  • Dreamstime : een kleiner website, handig aan de app voor je mobiele telefoon is dat je daar het aantal ‘views’ van je foto’s kan zien. Deze stocksite heeft 96 miljoen foto’s beschikbaar, duidelijk minder dan de grotere, dus wellicht ook het aantal views dat je te zien krijgt op je app, hou er rekening mee. Het aantal foto’s dat je kan insturen, hangt af van je slagingspercentage of ‘approval ratio’. Met trots kan ik zeggen dat ik een toelatingspercentage van meer dan 80% heb! Mijn portfolio vindt je via deze link : https://www.dreamstime.com/Studiostien_portfolio_pg1#res24177084
  • Alamy : als je de lat voor jezelf wat hoger wil leggen, ga dan voor Alamy, bij deze site hebben ze hogere eisen van camera’s en kwaliteit van foto’s…de foto’s van mijn bridgecamera werden netjes in de prullenbak gedropt. Bij mijn 2e poging werd 1 foto van 3 afgekeurd, bij de 3e poging kon ik aan de slag! Wel heel handig is de lijst met eisen die zij vooropstellen, als je pas begint, zeker checken. Mijn portfolio vindt je via deze link : https://www.alamy.com/portfolio/652711.html
  • Agora : een site waar je aan de wereld je foto’s kan tonen, andere fotografen kun je foto’s beoordelen en jij die van hen. Je kan op deze site je foto’s ook te koop aanbieden, aan de hand van de sterren die je hebt verdiend , verdien je meer of minder aan je foto’s. Op deze site worden ook meerder wedstrijden gehouden, met behoorlijk wat geldprijzen!

Aan de slag als stockfotograaf.. 

Begin zelf met stockfotografie , hieronder vindt je de afbeelding om met de grootste en bekendste stocksite ‘Shutterstock’ aan de slag te gaan!

Stockfotografie
Shutterstock
Rode tulpen speelgoed kuiken 
Red tulips chicken

TIP : Laat jezelf niet van slag brengen als er een foto op een stocksite wordt afgekeurd. Wellicht wordt hij op een andere site wel aanvaard. Op die site heb je misschien de mogelijkheid om hem ‘exclusief’ te maken voor die site. Je mag hem dan enkel verkopen op die site, maar brengt je wel meer op!

Keywords toevoegen

Als stockfotograaf moet je naast een titel ook ‘keywords’ of ‘tags’
aan je foto’s toevoegen. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Keywords is niet meer als een aantal woorden die je foto omschrijven.

Vergeet niet deze woorden in het Engels toe te voegen! Sommige foto’s gaan heel vlotjes met keywords verzinnen andere helemaal niet. Zelf probeer ik altijd minstens 20 à 25 keywords toe te voegen.

Bij de bovenste staande foto kan je bijvoorbeeld toevoegen : tulips, red, green, leafs, chicken, toy, head, looking, white background, holiday, beautiful, easter,… Het maximum van keywords dat je toevoegt is afhankelijk van de stocksite.

Inspiratie voor keywords

Heb je echt geen enkel idee, kan je altijd ‘Free Keywording tool’ op volgende website uitproberen : http://www.keywording.se/    Je geeft één of twee woorden in die het algemene beeld omschrijven van je foto vb eastern tullips, klikt op ‘Search’ Waarna je een aantal beelden te zien krijgt. Klik op de foto dat het meest ligt bij dat van jou, langs de rechterzijde verschijnen de keywords die bij die foto’s zijn toegevoegd.

Let op !!! Kies relevante keywords bij je foto, niemand is gebaat bij woorden die nergens toe leiden.

Keywords op voorhand toevoegen

Je kan bij Schutterstock en Dreamstime je keywords toevoegen nadat je ze hebt geüpload. Sommige sites vragen of je deze toevoegt voor je ze upload. Als je je foto’s bij meerdere stocksites wil toevoegen is het een tijdrovende besparing om je keywords op voorhand toe te voegen.

Wanneer je in het bezit bent van Photoshop of Lightroom, kan je de keywords toevoegen met deze programma’s . Zelf doe ik dit met Capture One, een gratis programma waar je je foto’s ook al wat mee kan bewerken en je keywords of tags kan toevoegen. Wil je uitgebreider gaan, biedt Capture One je om betalende functionaliteiten toe te voegen.

Aanverwante artikels

%d bloggers liken dit: