Wat te fotograferen in mei?

Wat kan je fotograferen in de maand mei? Van frisgroene bossen, kleurrijke vlinder en nog meer tips lee je hier!

Natuurfotografie in de maand mei

De maand waar het herleven van de natuur verder gezet wordt. De eerste tekenen werden al volop in de vorige maand op gang gebracht. De bloesems maken plaats voor frisgroene blaadjes en eerste tekenen van vruchten waar je later op het jaar van kan smullen.

Het bladerdek van de bomen in de bossen wordt weer opmerkelijk dichter. Ze laten nog wel wat zonlicht door, maar toch al een stuk minder. Het tunneleffect dat je kan fotograferen bij die lange lanen wordt deze maand zo weer iets makkelijker.

Foto onder : Een laan met bomen met het opkomende jonge groen, de bodem wordt nog gekleurd door de gevallen bladeren die nog niet helemaal weg zijn.

Vlinders, bijen en ander insecten

De rupsen zijn stilaan aan het ontpoppen tot kleurrijke vlinders. Bij een mooi voorjaar heb je vast wel de eerste exemplaren voor je neus zien fladderen. Meer een meer komen de vlinders te voorschijn. Ze genieten nog van de opwarmende zonnestralen en laten je zo dun mooiste vleugels zien.

Bijen, hommels en andere insecten komen tijdens deze periode ook opnieuw te voorschijn. Vliegen, wespen en muggen horen er ook bij. Vooral de kleinere insecten zijn een geliefkoosd object bij vele fotografen die gespecialiseerd zijn in macrofotografie.

Laat je niet afschrikken ook jij kan prachtige foto’s maken van deze ‘kleintjes’. Onderstaande foto is een uitsnede, de kever kwam in mijn tuin een kijkje nemen op mijn tuintafel.

fotograferen fotografietips natuurfotografie insenctenfotografie macrofotografie

Bloemen, kruiden, opkomend fruit en de eerste tropische planten

Tot ongeveer half mei kunnen de ‘ijsheiligen’ nog steeds voorbij komen. Tot die periode kan je nog vorst aan de grond verwachten. Veel tuiniers planten hun zeldzame soorten bloemen en planten niet voor die tijd in hun tuin. Vooral tropische planten kunnen van die ene nacht vrieskou stevig kou vatten.

Eind april en begin mei kan je wel de eerste resultaten zien van planten die uit hun winterslaap komen. Vooral kruiden zullen heb je wellicht al zien herrijzen in je tuin. De knoppen van je bieslook ontpoppen zich tot prachtige, paarse bloemen.

Bloesems hebben zich intussen ontpopt tot de eerste zichtbare tekenen van fruit aan struiken en bomen. De kleine vogels komen hier graag een kijkje nemen. Bijen en hommels doen zich te goed aan de nectar die nog aanwezig is.

Foto onder : de bloem van bieslook, in de achtergrond nog veel meer knoppen die binnenkort bloemen worden.

fotografie natuurfotografie fotografietips kruiden bloemenfotografie

Jonge dieren en wildlife

In navolging van de eerste jonge dieren die je reeds in april kon aantreffen, zal je deze maand nog meer jonge dieren kunnen aantreffen. De eerste jonge dieren zijn al wat minder schuw en komen vlugger te voorschijn.

De jonge dieren zijn al best sterk. Je zal ze daarom deze maand vlugger zien spelen met elkaar. Dat kan zeker mooie beelden opleveren; schattig, speels en vrolijk.

Wolken, doe maar een stapeltje meer!

Er zijn een paar maanden per jaar waar de wolken zich net iets gewilliger laten fotograferen als in andere maanden. Tijdens de prachtige zomermaanden is er wellicht niet eens een wolkje aan die stralend blauwe lucht. Het voorjaar kan prachtige stapelwolken toveren in je landschapsfotografie.

Neem zeker de tijde om een aantal wolken foto’s te nemen. Je foto’s die geen wolkje aan de lucht vertonen kan je tijdens de periodes dat je liever niet naar buiten gaat fotograferen, omtoveren met een nieuwe achtergrond in een fotobewerkingsprogramma.

De fotografische natuurkalender

Laat je gidsen doorheen de 12 maanden van het jaar, elke maand met zijn eigen mooie momenten!

 • Juni
 • Juli
 • Augustus
 • September
 • Oktober
 • November
 • December
 • Januari
 • Februari
 • Maart
 • April
 • en de maand die je net gelezen hebt, Mei!

%d bloggers liken dit: