De eerste accessoires bij je fototoestel

De accessoires die je best meteen koopt bij je fototoestel!

Accessoires meteen te kopen bij je fotocamera

Geheugenkaarten en batterijen

Geheugenkaarten

Als je een digitaal fototoestel hebt, heb je een geheugenkaart nodig. Zelf beschik ik over een SanDisk van 32 GB met een snelheid van 90MB/s.
Om een lange omschrijving kort te maken, het was de standaard bijgeleverde geheugenkaart.

Als je in JPG schiet kom je met deze geheugenkaart makkelijk toe. Voor een beginner is JPG trouwens een heel goed formaat. Wil je met RAW experimenteren, weet dan dat je altijd je foto’s achteraf zal moeten bewerken. RAW vergt ook veel meer van je geheugen en batterij dan JPG. Schaf je dus tijdig een extra exemplaar aan!

Ben je geen expert in bewerken van foto’s, maar wil je je er toch aan wagen…op je camera staat een functie waar je zowel JPG als RAW tegelijk mee kan schieten. Let op : voor bepaalde speciale effecten zal je camera enkel in JPG opslaan.

TIP: verwijder je foto’s niet vanaf je computer maar wel rechtstreeks op je camera, je geheugenkaart gaat dan langer mee

Batterijen

Schaf jezelf ineens een extra batterij aan! Als je een dagje op stap bent, ga je ze vlugger nodig hebben dan je denkt. Vergeet voor je op stap gaat je batterijen op te laden.

TIP: Laad je batterijen meteen op als je thuis bent na een dagje foto’s nemen. Je staat dan niet voor onverwachte verrassingen als je de volgende keer je fototoestel nodig hebt!

Sommige toestellen hebben onderaan een vergroting…je hebt jezelf wellicht al wel afgevraagd waarom dat is. Hier worden extra batterijen in geplaatst. Enkel verkrijgbaar bij de duurdere modellen.

De FujifilmX-T3 met extra batterijhouder!

Een goede rugzak voor je fotocamera en objectieven!

Berg je camera makkelijk op in je rugzak!

Een goede rugzak is onontbeerlijk! Het beschermt namelijk je apparatuur. Neem niet zo’n goedkope rugzak, die iedereen koopt om mee naar school te gaan. Schaf jezelf eentje aan die gemaakt is speciaal voor camera’s!

De rugzakken voor camera’s zijn extra gevoerd, zodat het de ergste schokken opvangt. Je wil die dure camera hiertegen toch beschermen! Ook zijn er extra vakken voorzien voor je objectieven, speciaal vak voor je camera, extra batterijen, lader, riempjes voor je statief,…

Rugzakken, je hebt ontzettend veel keuze! Van kleine tasjes tot grote modellen waar je mee op trektochten kan. Eentje voor in de hand mee te nemen, met één schouderriem of twee.

Zelf heb ik een slingbag…een rugzak met één schouderriem, die ik makkelijk naar voor kan draaien om mijn camera te nemen. Ik krijg makkelijk mijn camera en 2 objectieven in weg. Bovenaan heb ik dan nog ruim plaats voor de camera van mijn dochter en wat kleinere spullen die je graag bij je hebt.

Camerariem ter beveiliging

Standaard wordt met je nieuwe fotocamera een riem geleverd die je rond je nek kan doen. Doe dit altijd, het zorgt ervoor dat je je fototoestel niet zo makkelijk kan laten vallen.

In gebieden waar veel mensen rondlopen is het me wel eens overkomen dat er iemand per ongeluk tegen je stoot, je laat je camera los om zelf niet te vallen. Je kan inbeelden dat dan je camerariem rond je nek jouw de aankoop van een nieuw toestel kan besparen.

Natuurfotografen moeten veel klauteren door beekjes en dalen wandelen. Een beetje steun met beide handen is dan best welkom, die camera laat je aan de camerariem gewoon even aan je nek hangen. Zorg er wel voor dat je toestel nergens tegen botst.

Riemen die standaard meegeleverd zijn, zijn meestal voorzien van grote letters waar het merk op prijkt. Is de riem te opvallend, kan je een minder zichtbaar exemplaar zoeken, er is een ruime keuze beschikbaar.

Materiaal om de lens van je fotocamera te reinigen

Zacht doekje voor je lens

Een zacht doekje om je lens te reinigen is een onontbeerlijk accessoire bij je uitrusting. Maak er een gewoonte van dat je bij het eerste gebruik die dag even met dak doekje over je lens gaat, zo start je altijd met een propere bril.

Een propere lens is net alsof je je bril proper maakt. Je kan vuil, viezigheid en regen op je glazen krijgen waardoor je minder goed ziet. Je bril maak je dan ook proper met een zacht doekje.

Voor een paar euro heb je al een lenspoetsdoekje. Je zal jezelf er veel nabewerking mee kunnen besparen.

Je sensor reinigen

Nog irritanter dan dat je lens vuil is, is vlekken op je sensor. Het hoeft niet altijd bij het verwisselen van je lenzen te zijn dat er plots vuil op komt.

Reinig je sensor regelmatig met wat lensvloeistof of een blaasbalgje. Neem het mee op je tocht onderweg…je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt.

In winkels waar ze fotocamera’s verkopen kan je ook je sensor op een professionele manier laten reinigen. Dit is een aanrader, hoeveel je laat reinigen hangt af van het gebruik van je fotocamera.

Een hoofdlampje

Voor de fotografen onder jullie die graag in het donker fotograferen…koop een hoofdlampje! Je zal binnen een mum van tijd alle nodige knopjes op je camera terugvinden en de nodige spullen in je rugzak.

Oh ja, ook als het al schemert is dit een superhandig ding!

Interessante artikels voor jou!

fotograferen voor beginners basisuitrusting camera-uitrusting fotografietips
fotograferen statief landschapsfotografie natuurfotografie camera-uitrusting photogear
kattenfotografie dierenfotografie natuurfotografie fotografietips katten fotograferen
%d bloggers liken dit: