Camouflagekledij voor natuurfotografen

Jezelf camoufleren als natuurfotograaf? Waarom en hoe je dat doet!

Waarom camoufleren bij natuurfotografie?

Natuurfotografen zijn best niet al te opvallend in de natuur. De vogels en ander wildlife zien je al van ver aankomen in je normale kledij. Het gehoor en het zicht zijn bij de meeste dieren sterk ontwikkeld.

En klein krakje op een tak en je wordt meteen opgemerkt in je normale kledij, jij bent immers een indringer op hun terrein. Weg zijn de dieren en jij blijft achter zonder die leuke foto’s.

Jezelf camoufleren in de kleuren van het bos zal je bij het benaderen van vogels en andere dieren helpen om toch wat dichterbij te kunnen komen. Combineer het met de richting van de wind, roofdieren besluipen steeds hun prooi tegen de wind in. De geur van het roofdier mag niet bij het prooi komen, de geur zou enkel onraad op gang brengen en de dieren wegjagen.

Begrijp de taal van de dieren

camouflage fotografie sporen herkennen natuurfotografie

Jezelf inleven in de gewoonten van de dieren is misschien nog wel het allerbelangrijkst. De meeste dieren komen bij schemering of s nachts tot leven of laten zich zien op meer open plaatsen.

Sporen herkennen is dan een handige manier om te weten of de dieren in de buurt zijn.

Links een prachtig boek boordevol tips! Klik hier voor meer info!

Veel dieren in onze gebieden zijn al wel wat gewend aan mensen, toch blijven ze steeds op hun hoede. Het opkomen van wolven in onze contreien maakt de dieren opnieuw wat schuwer. Probeer dan ook even te checken waar de wolf het laatst gesignaleerd werd.  Ook in jachtgebieden zijn de dieren meestal meer op hun hoede.

Vogelliefhebbers kunnen afgaan op het gezang van een vogel om de juiste vogelsoort op te sporen. Het getok op een boom verraadt dat er een specht aan het werk is.  Het gedrag van een vogel in de lucht laat je weten of het een roofdier is of niet.

Hoe camoufleren voor je de natuur ingaat?

Herken de kleuren van het bos en verwerk deze in je kledij.  Donkergroen, donkerbruin en zwart zijn populaire kleuren bij jagers, soldaten en natuurfotografen, kortom bij iedereen die zich wil verbergen in de natuur.

Meteen een hele, nieuwe outfit aanschaffen hoeft niet. Kijk eerst in je zien kleerkast of er niets inhangt wat dienst kan doen. Een donkere broek, t-shirt of vest kan best al wel dienst doen als je nog op zoek bent naar je eigen stijl als fotograaf. Reflecterende strips of opvallende teksten kan je wel best vermijden.

camouflage camoufleren natuurfotografie camouflagepatroon
Op deze foto zie je duidelijk hoe je je opvalt met een rode jas, zelfs vanop een paar honderd meter ben je absoluut niet gecamoufleerd, doe die zwart jas toch maar aan!

Waarop letten bij de aankoop van camouflagekledij?

Ben je fan van de vlekkerige kledij die soldaten dikwijls dragen…als natuurfotograaf kan jij jezelf helemaal uitleven. Het hoeft niet, het mag!

camouflage camoufleren natuurfotografie camouflagepatroon

Het camouflagemotief is speciaal ontworpen om zo min mogelijk op te vallen in de natuur, kom je met deze kledij terug in de bewoonde wereld kan het wel zijn dat er mensen zijn die je een beetje vreemd kunnen aankijken.

Bepaal zelf in welke kledij jij jezelf goed voelt. Boswachters en jagers hebben meestal effen donkere kledij aan. Dit is een aardig alternatief voor camouflagekleuren. Combineer de donkergroene en bruine tinten met elkaar zoveel je wil.

Natuurfotografen zijn meestal de hele dag op weg door weer en wind. Kijk bij aankoop zeker naar de wind- en waterdichtheid van die leuke jas. Een extra investering kan je veel koude en ellende besparen.

Combineer het met een winter warme broek of regenbroek die je bij regen over je andere broek kan trekken. Maak het plaatje compleet met waterdichte wandelschoenen of laarzen.

Wat vermijden als je wildlife wil gaan fotograferen?

  • Parfum opdoen, de dieren ruiken je van ver
  • Was je camouflagekledij met een neutraal geurende wasverzachter
  • Glitters en blinkende voorwerpen zijn onnatuurlijke materialen, de weerspiegeling jaagt het wild weg
  • Reflecterende delen op kledij of rugzakken plak je betere even af
  • Zet je telefoon op stil of trillen, het kan jouw ultieme moment verpesten.
  • Camoufleer die leuke witte lens met een regenhoes camouflagetinten
  • Bruuske bewegingen kun je beter vermijden, het wild denkt meteen dat jij het prooidier bent dat hen probeert te vangen
  • Probeer je handen en je gezicht te verbergen, de lichte kleur van je huid valt meteen op
camouflage camoufleren natuurfotografie camouflagepatroon

Links : een goed voorbeeld van een goede jas voor fotografen. Waterdicht en winddicht en in een donkere kleur zodat je niet opvalt voor de dieren.

Vindt hier nog meer modellen!

Interessante artikels voor jou!

%d bloggers liken dit: