Eekhoorns fotograferen

De leukste tips om die vlugge maar supermooie eekhoorns te fotograferen.

Schattig, snel en fotogeniek

Een geliefd object voor vele natuurfotografen is de eekhoorn. In onze gebieden komt voornamelijk de rode eekhoorn voor.

Wat eten deze dieren?

Gelukkig zijn deze dieren niet heel kieskeuring en zijn het omnivoren. Ze houden vooral van noten, zaden, eikels en dennenappels. Eekhoorns lusten ook wel paddenstoelen, rupsen en jonge vogels of hun eieren.

In de lente eten ze graag knoppen en bladeren. Vooral in de zomer en de herfst zijn deze diertjes actief met hun voedselvoorraad. Ze leggen dan talrijke voedselvoorraden aan die hun in de winter van het nodige voedsel voorziet.  

Waar vindt je eekhoorns?

dierenfotografie natuurfotografie eekhoorn eekhoorns wildlife

De eekhoorn vindt je in de buurt van hun voedsel. Ze zitten het liefst hoog in de bomen en blijven daar bij erg koude dagen in hun nest.

In de winterse perioden ga je ze dan wellicht ook minder zien dan tijdens de andere perioden van het jaar.

Eenhoorns houden geen winterslaap, ze zijn dan enkel minder actief om hun energie te beperken, zodat ze minder honger hebben en zeker met hun voedselvoorraad de winter doorkomen.

Eekhoorns kan je de hele dag door tegen komen in het bos. Ze zijn wel het actiefst in de ochtend en tijdens de vroege namiddag. Meestal zal je ze alleen spotten, ze leven dan ook het liefst alleen.

Eekhoorns fotograferen

De ervaring leert me dat je wel wat geluk moet hebben om deze schattige diertjes op foto vast te leggen. Ze zijn vliegensvlug en voor je het weet zijn ze alweer het bos ingedoken, lang voor jij je camera weer in positie hebt gebracht.

De beste periodes om eekhoorns te spotten in het einde van de herfst of begin van de winter. Het bladerdek van de bomen is dan veel dunner of onbestaand en je zo kan je de eekhoorn makkelijker in je vizier krijgen. De rode kleur van de eekhoorn valt tijdens deze periode nog meer op.

dierenfotografie natuurfotografie eekhoorn eekhoorns wildlife
De wegspringende silhouette van de eekhoorn!

Tijdens de herfst zijn ze ook druk bezig met hun voedselvoorraden bij elkaar te sprokkelen. De eekhoorns zijn dan zo druk bezig dat ze jouw wat later opmerken.

De paartijd van januari en mei-juni laten deze diertjes dan weer toe om druk bezig te zijn om elkaar achterna te zitten. De jongen komen vanaf een leeftijd van 8 weken mee naar buiten, op een leeftijd van 3 maanden worden ze verzocht om het nest te verlaten en hun eigen gebied op te bouwen.

Tips om de eekhoorn te fotograferen

  • Een grote dosis geduld, je kan altijd vanuit schuilhutten je kans afwachten of in je eigen tuin voedsel ophangen.
  • Gebruik een vlugge sluitertijd, de diertjes zijn vliegensvlug
  • In de winter krijgen de eekhoorns extra pluimen aan hun oren, een leuk extraatje
  • Eekhoorns vluchten graag weg in bomen en naar de lucht fotograferen is niet altijd makkelijk. Probeer de eekhoorn vooral scherp te fotograferen, je kan de foto nog steeds bewerken met een fotobewerkingsprogramma op je computer.
dierenfotografie natuurfotografie eekhoorn eekhoorns wildlife
De originele foto
dierenfotografie natuurfotografie eekhoorn eekhoorns wildlife
De bewerkte versie, die lichter is gemaakt en storende takken op de achtergrond vervaagd.
  • Denk niet te vlug dat een foto is mislukt, verwijder je foto’s niet voor je ze op je computer bekeken hebt. Ook de silhouetten van de eekhoorn kunnen prachtige beelden opleveren.
  • Heb je geen grote zoomlens, maak dan thuis een uitsnede van dit schattige wezen.

Interessante artikels voor jou!

%d bloggers liken dit: