Ongeveer de helft van de afstand tussen het midden van je lens en het midden van je sensor, dat noemt men de brandpuntsafstand. De lichtstralen komen binnen op een bolle lens, dit zorgt ervoor dat halfweg de lichtstralen zich kruisen om daarna een beeld te vormen op de sensor.
Afhankelijk van het soort lens of objectief kan het midden een beetje anders liggen. Zie tekening.
De brandpuntsafstand wordt uitgedrukt in millimeters. Hoe kleiner het getal, hoe meer je zal zien van de omgeving. Op tekeningen ter illustratie worden ook wel eens de graden van de kijkhoek meegegeven, deze worden nooit op de lenzen vermeld.
Welk getal kies je op welk moment?
Bij het fotograferen van landschappen ga je dan ook een klein getal kiezen. Bij het fotograferen van bloemen zal je een groter getal kiezen waarmee je kan inzoomen. Samen met je diafragma zorg je dan meteen voor een onscherpe achtergrond zodat je bloem in de kijker staat.
Gebouwen zoals kerken, stadszichten en interieurs vragen net als landschappen een breed zicht en daarbij een kleine brandpuntsafstand. Levende dieren zoals wildlife vragen een groter getal. De hele schuwe dieren vragen zelfs een extreme zoomfunctie, hiervoor bestaan er telelenzen.
Lenzen met vaste brandpuntsafstand
De meeste lenzen of objectieven hebben twee getallen waar tussen je in- of uit kan zoomen. Een aantal andere lenzen geven maar één getal weer. Deze lenzen, de zogenaamde primelenzen, hebben een enkel brandpunt. Het voordeel hiervan is dat deze lenzen meestal scherpere beelden geven.
De ingebouwde elementen van de primelens zijn op voorhand perfect afgesteld voor het scherpst mogelijke beeld. Bij lenzen met aanpasbare brandpuntsafstand, de zoomlenzen, worden deze elementen ter plaatse opnieuw afgesteld.
Je brandpuntsafstand wijzigen van een primelens doe je door jezelf te verplaatsen. Je zal zelf een paar stappen naar voor of achter moeten doen om het gewenste beeld te krijgen. Net omdat het verplaatsen van jezelf niet altijd mogelijk zijn er zoomlenzen op de markt.
Zoomlenzen
Wat is de cropfactor?
Niet alle sensors van de verschillende fotocamera’s zijn even groot. De sensor van een full-frame camera heeft een grotere sensor dan een systeem- of spiegelreflexcamera. De grootte van deze sensor bepaalt of de brandpuntsafstand van je lens echt wel zo groot is als het op het eerste zicht lijkt.