Fotografietips

Wat is fotografie voor mij, waarom ik er mee begon!

Fotografie : wat is het voor mij en waarom ik ermee begon!

Waarom ik met fotografie begon?

Eventjes terugdenkend in de tijd, geloof ik dat ik altijd wel geïnteresseerd ben geweest in fotografie. Een nonkel van me had thuis zijn eigen donkere kamer, de verhalen van een vriendin die foto’s maakte toen we samen naar school gingen, die grote meneer die hele mooie foto’s maakte van de eerste communie van mijn dochter… Allen konden ze mijn interesse toch wel krijgen met dat beetje extra.

Na een aantal hectische jaren kreeg ik wat meer tijd voor mezelf en vond in fotografie een nieuwe uitdaging om mijn verkregen vrije tijd te benutten. Zodoende besloot ik voor de plechtige communie van mijn dochter mijn eigen toestel te kopen en ging ermee aan de slag. Nogal veel in de automatische stand en zwart-wit met een accentkleur. Naar mijn eigen mening…een hele mooie herinnering. Met een enthousiaste dochter als fotomodel kan er toch niets mislukken.

Communie meisje park
Girl running park

Kleur eens buiten de lijntjes!

Altijd leuk om uit te proberen zijn die vele knopjes op je camera en lekker wat te experimenten. Beetje lichter, beetje donkerder, in het grijs al dan niet met een extra kleurtje erbij, sepia, beetje meer naar links, rechts, boven of onder…

Er gaat een wereld voor je open als je niet angstig vasthoudt aan de automatische stand. Wie kleurt er al eens niet graag buiten de lijntjes? Rechters, politieagenten en belastingcontroleurs krijgen er koude rillingen van, het door hen beschouwde ‘not done’ krijgt in de fotografiewereld de allesomvattende benaming ‘artistiek’. Heerlijk om jezelf volledig te kunnen laten gaan en niet bekeurd te worden!

Je publiek zal de ooh’s, aah’s en wauw of speciaal, maar al te graag in de mond nemen om je foto’s te keuren. Altijd heb je ook wel eens iemand die het woord ‘lelijk’ in de mond durft nemen. Smaken verschillen nu eenmaal en wet de één lelijk vindt is voor de andere miljoenen waard.

Denk hierbij maar aan de vele schilderijen en kunstobjecten die jaarlijks geveild worden voor héél veel geld. Fotografie hoort immers tot de kunst, en kunst is altijd een reflectie van jezelf. Je gaat niet zo vlug iets fotograferen wat jij lelijk vindt…tot er iemand zegt “neem daar ook eens een foto van”!